Ministrul Eduard Novak, avocatul sportivilor discriminați! Decizia luată în urma scandalului de rasism

Ministrul Eduard Novak, avocatul sportivilor discriminați! Decizia luată în urma scandalului de rasism
  • Postat de: Sălăvăstru Alexandru
  • in

Ministrul Eduard Novak, avocatul sportivilor discriminați! Decizia luată în urma scandalului de rasism.

Ministrul Sportului a reacționat și a luat atitudine față de scandalul de rasism în care a fost implicat Șumudică!

Marius Șumudică a fost în centrul unui adevărat scandal de rasism în Turcia, după ce a intrat în conflict deschis cu conducătorii echipei, din motive financiare. După ce a luat poziție în mod public în legătură cu unele nemulțumiri acumulate, antrenorul român a fost aspru criticat de presa turcă.

Însă totul nu s-a sfârșit aici.

Erman Toroglu, fost mare fotbalist și arbitru, în prezent analist sportiv la TV, l-a jignit într-un mod  inacceptabil pe Șumudică, făcându-l „țigan”. Ironia face ca, în urmă cu ceva timp, în decursul meciului dintre PSG și Bașakșehir, Sebastian Colțescu a folosit un limbaj nefericit la adresa unui jucător al formației din Turcia, iar totul s-a transformat într-o adevărată tragedie internațională! Se pare că Erman Toroglu a uitat incidentul neplăcut și a hotărât să folosească același limbaj, dar într-un mod acuzator și discriminatoriu.

Analistul sportiv va trebui să își ceară scuze rromilor, după ce a fost dat în judecată în Turcia.

Cum a reacționat Eduard Novak după ce Șumudică a fost făcut „țigan”

Încercând să ofere o nouă înfățișare ministerului pe care îl conduce, Eduard Novak, cu toate că nu s-a referit strict la cazul lui Șumudică, a postat un mesaj pe Facebook de solidaritate față de toți sportivii sau organizațiile sportive discriminate, declarând sprijinul său total în lupta cu actele de rasism:

”Primesc zilnic, pe diverse canale de comunicare, mesaje de la sportivi, cluburi sau federații în legătură cu diverse situații injuste, de discriminare a sportivilor. Unele dintre ele sunt simple relatări, iar cele mai mult nu sunt transmise pe cale oficială. Ca urmare a acestor situații, vreau să fac o serie de precizări. Nu voi accepta discriminarea pentru niciun sportiv din România. În susținerea acestui principiu de bază în activitatea mea ca ministru, voi cere criterii clare de calificare, astfel încât nici sportivii, dar nici structurile sportive să nu se abată de la angajamentele lor. Toți sportivii remarcabili, care au făcut sau își doresc să facă performanță și abordează pregătirea și competițiile cu seriozitate și responsabilitate, vor fi sprijiniți și promovați”, a declarat ministrul.

O schimbare benefică pentru sportul românesc! „Ministerul se va implica mai mult în viitor”

Pentru a putea preveni și elimina rasismul din mediul sportiv, ministrul Eduard Novak anunță o implicare mai accentuată a ministerului în astfel de situații și promovează o atitudine civică de implicare din partea cetățenilor:

„Chiar dacă ministerul nu s-a implicat până acum în această zonă, eu îmi doresc să schimb abordarea. Ca sportiv de performanță, știu cât de greu este, câte piedici pot exista și de câte ori anumite organizații sunt mai degrabă obstacol, decât sprijin, așa cum ar fi normal. În acest sens, vă rog să transmiteți în atenția mea, ca ministru, situațiile pe care le considerați injuste, însă pe canalele oficiale de comunicare ale ministerului, și nu sub formă de simplă relatare, ci însoțite de documente doveditoare pentru fiecare dintre susținerile făcute în sesizarea dumneavoastră”, a adăugat Eduard Novak, pe contul său de Facebook.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!