Microbiști, vi se pregătește ceva! Se redeschid stadioanele pentru suporteri, după un an de pandemie

Microbiști, vi se pregătește ceva! Se redeschid stadioanele pentru suporteri, după un an de pandemie

Se împlinește aproape un an de când fanii sportului rege nu mai au acces pe stadioane. Dar autoritățile au vești bune pentru microbiști. În curând, se redeschid stadioanele pentru suporteri!

”De azi aș lăsa lumea pe stadioane”

Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat deja momentul revenirii publicului în arenele sportive, iar Liga Profesionistă de Fotbal a întocmit o listă cu condițiile pe care microbiștii le vor respecta la redeschiderea stadioanelor.

”Am discutat cu domnul ministru Vlad Voiculescu și cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, și dacă cifrele arată bine, în maxim 2-3 luni vom putea discuta de deschiderea arenelor pentru public. Dacă ar depinde de mine, de azi aș lăsa lumea pe stadioane. Sunt oameni care văd cifrele mai bine decât mine, sper să aducem lumea cât mai repede pe stadioane”, a declarat marți ministrul sportului, Eduard Novak, în cadrul unei conferințe de presă.

Cei doi miniștri, Novak și Voiculescu, s-au întâlnit luni pentru a elabora un ordin comun care să reglementeze condiţiile în care competițiile sportive se vor putea desfășura cu suporteri în tribune.

Oficialii români își doresc un cadru clar pentru revenirea spectatorilor la competiţiile sportive, strict reglementat, astfel încât sănătatea participanţilor să nu fie pusă în pericol, dar mai ales prezentarea clară a condițiilor în care vor fi acceptați spectatori în tribune la meciurile din cadrul EURO 2020.

Fără teste PCR pentru sportivi

Totodată, cei doi miniștri au discutat și despre posibilitatea implementării unor proceduri mai rapide și mai puțin costisitoare pentru testarea sportivilor.

Astfel,  potrivit ministrului Novak, sportivii nu vor mai fi obligați să efectueze teste Real Time-PCR înaintea competițiilor, ci vor fi acceptate și testele rapide antigen, care sunt și mai ieftine.

”O veste bună pe care pot să vi-o spun este schimbarea testelor PCR cu teste antigen pentru sportivi. O să începem probabil cu sporturile pe echipe, unde sunt cele mai mari costuri. Sperăm ca în curând să finalizăm acest lucru, costurile sunt foarte mari pentru PCR. Este vorba despre fotbal, rugby, handbal și celelalte sporturi de echipă”, a precizat Eduard Novak.

Reguli pentru redeschiderea stadioanelor pentru suporteri

Competiţiile sportive din România se desfăşoară fără spectatori în tribune din primăvara anului 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

Încă din toamna anului trecut s-au vehiculat mai multe posibile date pentru redeschiderea stadioanelor pentru microbiști. De această dată, presiunea este mult mai mare, mai ales că se apropie și Campionatul European de Fotbal, iar România va fi una dintre gazdele competiției.

În acest context, Liga Profesionistă de Fotbal a dat publicității o listă de reguli ce trebuie respectate în vederea permiterii accesului publicului pe stadioane.

Una dintre regulile prevăzute se referă la comercializarea unor bilete personalizate care să permită identificarea fiecărui spectator, în eventualitatea unei anchete epidemiologice.

Totodată, se prevede respectarea unei distanțe între spectatori, prevăzută de lege, precum și marcarea locurilor care nu pot fi ocupate în tribune.

La intrarea pe stadion, va fi măsurată temperatura tuturor spectatorilor, iar cluburile trebuie să asigure distanța între spectatori și jucători, precum și împiedicarea unor eventuale deplasări ale spectatorilor în alte sectoare sau pe alte locuri.

”Liga Profesionistă de Fotbal a elaborat prezentul document în conformitate cu recomandările UEFA şi stabileşte o serie de cerinţe minime pe care cluburile membre LPF, participante în competiţia Campionatul Naţional CASA Liga I. În situaţia în care decizia autorităţilor competente este aceea de a da aviz favorabil solicitării Ligii Profesioniste de Fotbal de a permite accesul spectatorilor pe stadion, în limita a 30% din capacitatea acestuia, măsurile urmează să fie îndeplinite de către organizator. Obiectivul acestor măsuri este acela ca, la orice meci care implică participarea spectatorilor în tribune, organizatorul meciului să poată adopta cele mai bune decizii, bazate pe recomandările autorităţilor medicale, cu scopul de a reduce la 0 (zero) riscul de infectare”, se arată în documentul publicat pe site-ul oficial LPF privind condițiile de redeschidere a stadioanelor pentru suporteri.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!