Surpriză UEFA! Decizie neașteptată pentru Colțescu, după scandalul de rasism

Surpriză UEFA! Decizie neașteptată pentru Colțescu, după scandalul de rasism
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colțescu. După două luni de la incident, a venit și decizia surpriză a forului european.

Comisia de Disciplină și Etică a UEFA a încheiat ancheta privind scandalul din timpul meciului PSG-Istanbul Bașakșehir de la începutul lunii decembrie anul trecut. Arbitrul român Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism după ce a făcut referire la unul dintre antrenorii turci folosind expresia, în limba română, ”ăla negru”. Jucătorii echipei Bașakșehir au “explodat”, iar meciul a fost suspendat.

“Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, care în engleză sunt traduse ‘the black one’, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Bașakșehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’ nu au conotaţii peiorative sau negative”, se arată într-un raport UEFA publicat de ProSport.

După lungi analize, inclusiv a dicționarelor de limbă română și engleză, forul european de fotbal a decis că expresiile folosite de arbitrul român nu reprezintă un act de rasism.

”Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul ‘negru’ folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul ‘negru’ este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul ‘negru’ din română şi termenul peiorativ englezesc ‘negro’, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă”, se arată în documentul UEFA.

În baza acestor concluzii, UEFA a decis că nu se impun măsuri disciplinare pentru nici unul dintre arbitrii implicați în scandal. Ceea ce înseamnă că arbitrii români acuzați, în frunte cu Sebastian Colțescu, pot respira în sfârșit ușurați.

Rămâne de văzut dacă decizia UEFA va șterge din memoria colectivă din lumea fotbalului momentul scandalului din Champions League, care a dus la ieșirea echipelor de pe teren și refuzul acestora de a relua meciul, decât abia a doua zi și cu o altă brigadă de arbitrii.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!