Scandal uriaș de rasism în Champions League provocat de un român! Reacțiile diplomatice nu au întârziat să apară

Scandal uriaș de rasism în Champions League provocat de un român! Reacțiile diplomatice nu au întârziat să apară
  • Postat de: Sălăvăstru Alexandru
  • in

Scandal uriaș de rasism în Champions League provocat de un român! Reacțiile diplomatice nu au întârziat să apară în miez de noapte. Comisia UEFA va analiza incidentul și va declanșa o anchetă.

Sebastian Colțescu a provocat un uriaș scandal de rasism

Partida de fotbal din ultima etapă a grupelor Champions League, dintre PSG și Bașakșehir, a adus o pată neagră pentru România, după ce arbitrul român de rezervă a folosit un limbaj rasist la adresa unui jucător al echipei din Turcia. Jucătorii ambelor echipe au ieșit de pe teren în semn de solidaritate, iar comisia de anchetă din cadrul UEFA va decide urmările acestei acțiuni condamnabile. Urmările nu au încetat să apară, iar rând pe rând, de la personalități politice precum președintele Turciei, Ministrul de Externe, reprezentanții Federațiilor de Fotbal și UEFA, au luat poziție față de cele întâmplate.

Arbitrul de rezervă al partidei Istanbul PSG – Bașakșehir a fost acuzat că a folosit cuvântul ”negru” atunci când i-a comunicat ”centralului” Ovidiu Hațegan să-l dea afară pe Pierre Webo, membru în staff-ul grupării din Turcia.

Demba Ba a fost cel care a reacționat imediat și care l-a și confruntat direct pe Colțescu:

”De ce ai zis negru? De ce?! Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui ‘acest tip alb’, când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi ‘un tip negru’, trebuie să spui ‘acest tip negru’?!”, a reacționat, extrem de revoltat, Demba Ba.

Colțescu a bătut în retragere și s-a apărat spunând că nu este așa.

Reacția Federației Române de Fotbal!

Forul prezidat de Răzvan Burleanu promite măsuri drastice, dar așteaptă mai întâi raportul oficial de la UEFA, legat de acest scandal imens.

”Federația Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Bașakșehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colțescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federația Română de Fotbal așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru a acționa în consecință! Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al forului de la Casa Fotbalului.

Președintele Turciei, Erdogan, condamnă vehement rasismul

Cum Istanbul Bașakșehir este echipa favorită de fotbal a președintelui Turciei, Recep Erdogan, declarația imediată și promptă de condamnare a acțiunilor arbitrului român, Sebastian Colțescu, a apărut pe contul de Twitter al președintelui:

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

Fostul mare arbitru internațional, cu o finală de Liga Campionilor la activ, acum expert Digi Sport, crede că România va avea foarte mult de pierdut din cauza acestui scandal.

Ministrul Sporturilor din Franța, românca Roxana Mărăcineanu: Un rasism ordinar!

Ministrul delegat al sporturilor din Franța, fosta sportivă română Roxana Mărăcineanu, a reacționat pe Twitter, marți seara, după scandalul meciului de fotbal de la Paris în care arbitrul român Sebastian Colțescu este acuzat de rasism.

„În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu.

Ion Crăciunescu, condamnă acest tip de rasism

”Champions League, am considerat mereu a fi o competiție în care mi-a plăcut să arbitrez, în care mereu a fost cel mai bun și mai frumos fotbal. Este cea mai frumoasă competiție și mă doare sufletul să văd că niște români au pus o pată neagră pe cea mai frumoasă competitie. Pentru că exprimarea lor este inacceptabilă unei astfel de competiții. Și arbitrii noștri delegați la acest meci trebuiau să nu uite că unii oamenii pot reacționa de maniera asta și au făcut-o. Eu sunt român, țin cu românii mei, dar când cineva se exprimă într-un mod rasist, nu pot fi de acord!”, a spus Crăciunescu.

 

 

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!