Filmele sportive nu sunt tocmai un gen aparte de filme, pentru că ele spun povești universale care se adresează tuturor, nu doar iubitorilor de sport.
Iată o listă de 50 de filme despre sport, care pot insufla puterea de a trece peste provocări și munca necesară pentru a reuși, indiferent de domeniu.
Ce alte filme ați adăuga în top?
Descoperiți și:
-
Seabiscuit – Cursa Secolului (2003)
Povestea unei curse care a devenit legendă. Filmul este bazat pe o întâmplare adevărată. Este povestea care a inspirat o națiune întreagă. Este povestea a trei bărbați pierduți care s-au întâlnit și au descoperit speranța în cel mai neobișnuit loc. Șansele erau incredibile. Visul era imposibil. Dar cumva, miracolul s-a întâmplat!
-
The Natural – Născut învingător (1984)
Un bărbat necunoscut, cu un trecut pe care îl ascunde, apare de nicăieri, preia conducerea unei echipe de baseball de la coada clasamentului și reușește să o ducă pe primul loc. ”Născut învingător” a fost nominalizat la patru categorii ale premiilor Oscar și este considerat cel mai bun film despre baseball care a fost realizat vreodată.
-
The Way Back (2020)
Ben Affleck, joacă rolul lui Jack Cunningham, fost jucător de baschet, care a avut o carieră promițătoare pe care a ratat-o, din cauza viciilor sale, dar căruia i se oferă o a doua șansă. Filmul nu pune accent pe sport, ci spune povestea unui om care se află în război cu el însuși, cineva pentru care sportul servește drept motiv pentru a continua.
-
Without Limits – Competiția vieții (1998)
Filmul este biografia unuia dintre cei mai cunoscuți atleți din America, Steve Prefontaine, care a reușit să-și învingă handicapul fizic și să devină unul dintre cei mai iubiți sportivi din lume. Deși s-a născut cu un handicap fizic sever, care l-ar fi putut împiedica să aibă o carieră sportivă, Steve, care are un picior mai lung decât celălalt, optează pentru a intra în competiții și pentru a demonstra tuturor cât de importantă este voința atunci când vrei să faci performanță.
-
Personal Best (1982)
Filmul urmărește povestea a două femei care se antrenează pentru Jocurile Olimpice din 1980 și relația de prietenie și amoroasă care se dezvoltă între acestea. Cele două fac parte dintr-un grup de femei care încearcă să se califice la Olimpiadă, dar visele lor sunt spulberate atunci când Statele Unite anunță boicotarea Jocurilor Olimpice din motive politice, păstrându-le doar ”notele cele mai bune” (”personal best”) obținute în timpul antrenamentelor.
-
Bang the Drum Slowly (1973)
Un film despre prietenia jucătorii de baseball de la Chicago Bears, Brian Piccolo și Gale Sayers, în perioada în care unul dintre ei se luptă și cu o boală terminală.
-
Goon (2012)
Goon (Seann William Scott), un proscris cu pumnul de fier, trece prin grele încercări pentru a ridica o echipă prăpădită de hochei în liga semi-profesionistă.
-
Senna (2011)
Pelicula “Senna” prezintă imagini inedite din ultimii ani ai vieții lui Ayrton Senna și interviuri cu foștii săi rivali și prieteni din lumea Formulei 1. Un film documentar excepțional dedicat vieții celui mai mare pilot de Formula 1 din istorie, realizat cu participarea familiei Senna și cu sprijinul companiei Formula One Management, aparținând magnatului Bernie Ecclestone.
-
I, Tonya – Eu, Tonya (2017)
Filmul spune povestea patinatoarei Tonya Harding, campioană naţională a Statelor Unite, de două ori laureată a Olimpiadei. Numele său a ajuns însă în presa internaţională şi datorită unui scandal imens petrecut la Olimpiada din 1994, când oponenta sa directă a fost atacată şi rănită în timpul unui antrenament. S-a dovedit apoi că agresorul fusese aganjat de soţul patinatoarei, Harding fiind apoi eliminată din competiţie. Eu, Tonya este povestea uneori absurdă, alteori tragică, dar şi comică a celei care s-a situat în centrul celui mai mare scandal din istoria sportului.
-
The Longest Yard – Cea mai lungă pasă (1974)
În acest film de acțiune, filmat chiar la închisoarea de stat din Georgia, deținuții sunt eroii, iar gardienii sunt băieții răi. Eddie Albert este directorul sadic care ar face bucuros orice sacrificiu pentru a-și vedea echipa semiprofesionistă de fotbal, alcătuită din gardieni, jucând în campionatul național. Burt Reynolds joacă rolul coordonatorului de joc profesionist Paul Crewe, aflat acum după gratii, după ce a “împrumutat” o mașină și a fost urmărit pe șosea de poliție. El este de acord să organizeze o echipă a deținuților care să joace cu gardienii. Directorul închisorii intervine, pentru a se asigura că echipa sa va întâmpina doar o rezistență pasivă din partea echipei lui Crewe. Dar ocazia de a-i înfrunta pe gardieni e o motivație puternică pentru criminalii și hotii care trebuie acum să învețe strategiile fotbalului.
-
The Boxer – Boxerul (1997)
După 14 ani de închisoare Danny, fostul membru IRA revine în Belfast, vechiul său cartier. Aici el se reîntâlnește cu fosta sa iubită Maggie cu care încearcă să-și reia relația, dar toată lumea este împotriva lor. Singurul loc în care Danny se simte ca acasă este ringul de box. Este locul în care Danny își poate recupera demnitatea, mândria și puterea de a merge mai departe pentru a-și reface viața.
-
White Men Can’t Jump – Albii nu pot sări (1992)
Doi escroci – unul alb și altul negru – fac echipă și păcălesc jucătorii de baschet de pe terenurile de cartier din L.A. Unul este un familist care vrea să-și plătească facturile, celălalt este un împătimit al pariurilor care încearcă să-și plătească datoriile. Păcălește și fii păcălit – toate într-o singură zi!
-
Major League – Indienii din Cleveland (1989)
O dansatoare exotică (Rachel Phelps) se mărită cu proprietarul unui club de baseball (Donald Phelps). Între timp Donald moare, iar femeia devine proprietara clubului Cleverland Indians. Rachel urăște Cleverland și plănuiește să mute clubul în regiunile călduroase ale Miami, Florida. Dar nu poate face acest lucru decât dacă publicul meciurilor sezonului următor va fi mai mic de 800000. Pentru a-și atinge scopul Rachel încearcă să facă o echipă incompetentă și recrutează jucători nepotriviți. Dar jucătorii descoperă planul și încep să câștige meciuri și să crească audiența, având șanse chiar și la titlu.
-
Dodgeball: A True Underdog Story – Păzea la minge! (2004)
Peter LaFleur (Vince Vaughn) este un individ neisprăvit, dar plin de șarm. El este proprietarul unui club sportiv, cu o sală de gimnastică amărâtă, a cărei clientelă este formată din câțiva ratați. Dărăpănata sala a lui Peter atrage atenția lui White Goodman, proprietarul unei celebre săli de fitness numite Globo Gym, care intenționează să pună stăpânire pe sala lui Peter. Metoda propusă de Peter pentru a desemna câștigătorul este un meci de dodgeball între “echipa sa” și cea de la Globo Gym.
-
Talladega Nights – Talladega Nights: Balada lui Ricky Bobby (2006)
Pilotul de curse NASCAR Ricky Bobby este un erou național pentru atitudinea sa de ”câștigă cu orice preț”. El și partenerul său fidel, prietenul său din copilărie Cal Naughton Jr., sunt un duo imbatabil, fiind porecliți “Shake” și “Bake” de către fanii lor, pentru că reușesc mereu să termine cursele pe locurile 1 și 2, Cal fiind mereu al doilea. Atunci când șoferul francez de Formula Unu Jean Girard îi provoacă pe “Shake” și “Bake” pentru supremația curselor NASCAR, Ricky Bobby trebuie să-și învingă demonii și să se lupte cu Girard pentru dreptul de a fi cunoscut drept cel mai tare șofer de curse.
-
Rudy (1993)
Când cineva spune că visele nu devin realitate, spune-i despre Rudy. Lui Rudy i se spune din totdeauna că este prea scund pentru a juca fotbal la facultate. El este însă determinat să depășească impedimentul și să-și îndeplinească visul de a juca pentru echipa Notre Dame.
-
Bend It Like Beckham – Driblează ca Beckham (2003)
O comedie despre încălcarea regulilor și a face totul pentru a-ți îndeplini visul. ”Bend It Like Beckham” ne introduce în lumea fotbalului feminin, atunci când tânăra Jesminder Bhamra este aleasă de o echipă profesionistă de fete. În ciuda talentului extraordinar, părinții sunt de părere că Jesminder ar trebui să-și agațe ghetele în cui, să-și găsească prietenul ideal și să învețe să gătească chapatti la perfecție.
-
The Karate Kid (1984)
Acțiunea filmului urmărește senzaționala poveste dintre tânărul Daniel și părintele său spiritual Miyagi, care îl învață cum să devină mai puternic și mai disciplinat, dezvăluindu-i tainele artelor marțiale și ale vitejilor samurai.
-
Eight Men Out – Ultimul joc (1988)
Buck Weaver și Hap Felsch sunt doi tineri idealiști care joacă la White Sox, ajunsă în semifinalele din play-off. Echipa e patronată de Charles Cominskey, un manager zgârcit și autoritar, care își neglijează jucatorii și îi tratează cu dispreț. Amatorii de pariuri sportive îi conving pe rând pe jucători să vândă meciurile din finala Campionatului Mondial de Baseball, însă doi comentatori sportivi realizează că meciurile sunt aranjate.
-
The Fighter – Luptătorul (2010)
Bazat pe evenimente reale, filmul prezintă povestea a doi frați – boxeri profesionoști – Micky Ward (Mark Wahlberg) și fratele său mai mare, Dicky Eklund (Christian Bale).
-
Happy Gilmore – Ghinionistul (1996)
Happy Gilmore este un jucător de hockey ratat fără nici un scop în viață. Prietena l-a părăsit, iar bunica lui, ființa care l-a crescut și a avut grijă de el are mari probleme, iar el vrea să o ajute. Ideea de a participa la campionatul local de golf i se pare la început prea năstrușnică și inutilă, dar în momentul în care descoperă că nu este deloc un neavenit în ale golfului, Happy își face din câștigarea campionatului un adevărat scop în viață.
-
The Color of Money – Culoarea banilor (1986)
În 1961, în ”The Hustler”, Paul Newman era Fast Eddie Felson, escrocul împielițat cu zâmbet hâtru care poza în jucătorul de biliard începător, fraierându-i pe credulii care-i cădeau în plasă. 25 de ani mai tîrziu, celebrul regizor Martin Scorsese reia subiectul, păstrează personajul și continuă povestea în ”Culoarea banilor”. Felson nu mai este ce-a fost odată, dar năravul rău nu piere așa usor. Acum vânează tineri acoliți pe care să-i școlească și de pe urma cărora să profite, printre care și un tânăr talentat jucător de billiard interpretat de Tom Cruise.
-
Creed (2015)
Filmul spune povestea lui Adonis Creed (Michael B. Jordan), nepotul rivalului în ring al lui Rocky Balboa, Apollo. Acesta ajunge sub tutela bărânului Rocky, deși acceptă cu greu să îl aibă ca mentor.
-
The Bad News Bears – Drumul spre victorie (1976)
Fostul antrenor de baseball Morris Buttermaker a ajuns acum prieten cu sticla și curăță piscine. Mai face un ban antrenând o echipă de juniori netalentați. Când în grup apar doi nou-veniți, echipa începe să aibă șanse.
-
Sugar (2009)
Miguel Santos, un jucător dominican de baseball, se chinuie să joace cât mai bine pentru a-și întreține familia cu onorariile sale tot mai mari. La 19 ani devine cunoscut și-și părăsește țara pentru a se stabili într-un orășel din Iowa. Deși este primit bine de gazde, Miguel se simte copleșit de noua limbă și de cultura americană. Când devine din ce în ce mai slab pe teren, tânărul va privi mai cu luare aminte la ce este în jurul său și va pune sub semnul întrebării ambiția care i-a guvernat viața.
-
Rush – Rush: rivalitate și adrenalină (2013)
Acțiunea filmului are loc în epoca de aur a curselor Formula 1 și relatează povestea adevărată a doi dintre cei mai cunoscuți piloți din această competiție, rivali: James Hunt versus Niki Lauda, dar și lupta dintre echipele lor, McLaren și Ferrari.
-
Tin Cup – Campionul (1996)
Roy McAvoy este un jucător de golf talentat, care locuiește la o fermă frumoasă din Salome, un oraș din vestul statului Texas. Deși este iscusit în sportul cu crosa și are o afacere proprie ce pare prosperă, Roy e un mare ghinionist! Talentul său pentru golf nu este exploatat de nimeni, iar afacerile încep să îi meargă tot mai prost. Până când, într-o zi, frumoasa Molly Griswold, iubita rivalului său David Simms, îl retrezește la viață.
-
Caddyshack – Pădurea snobilor (1980)
La un country club exclusivist, unde membrii sunt toți niște bogătași snobi, lucrează și ambițiosul tânăr Danny Noonan. Provenit dintr-o familie săracă și extrem de numeroasă, Danny e hotărât să pună mâna pe o bursă care i-ar asigura intrarea la colegiu și l-ar salva de un viitor ca muncitor la o fabrică de cherestea. Pentru aceasta, trebuie să se bage pe sub pielea elitistului judecător Smails și să câștige turneul de golf pentru angajați.
-
Hoosiers – Antrenorii (1986)
Bazat pe o poveste adevărată din orășelul Indiana, filmul prezintă încercarea unui antrenor de baschet cu un trecut nu tocmai curat și a bețivului orașului, îndrăgostit de acest sport, de a duce echipa de baschet a liceului la victorie în campionatul orașului din 1954.
-
Love and Basketball – Dragoste și baschet (2000)
Quincy McCall și Monica Wright au crescut în același cartier și se cunosc de când erau mici. Cu timpul, prietenia lor s-a transformat în dragoste și au o pasiune comună: baschetul. Ei sunt foarte buni jucători și fiecare evoluează la echipa liceului. În timp ce Quincy și Monica se zbat pentru ca relația lor să poată continua, ei își urmează cariera, fiecare în liga sa, și speră ca într-o zi să ajungă în liga profesionistă.
-
Moneyball – Moneyball: Arta de a învinge (2011)
Filmul este inspirat dintr-o poveste adevarată – aceea a fostului jucător de baseball Billy Beane (interpretat de Brad Pitt) – care, nereușind să fie cel mai bun pe teren conform propriei ștachete, renunță și devine manager al echipei Oakland Athletics. Însă în campionatul din 2002, Billy se confruntă cu o situație foarte problematică: cei mai buni jucători părăsesc echipa, atrași de salariile oferite de marile cluburi. Jucătorii care rămân sunt nevoiți să se mulțumească cu o treime din salariu.
-
The Damned United – Numele jocului: fotbal (2009)
Filmul este povestea plină de conflicte și umor negru a lui Brian Clough (Michael Sheen) și a mandatului său de 44 zile ca manager al campionilor fotbalului englezesc: Leeds United.
-
Miracle – Miracolul (2004)
Plin de acțiune antrenantă și suspans, Miracolul este însuflețitoarea poveste din spatele unuia dintre cele mai mari momente din istoria sportului – Victoria de la Olimpiada din 1980 a echipei de hockey a Statelor Unite împotriva Uniunii Sovietice.
-
Chariots of Fire – Carele de foc (1981)
Câștigător a patru premii Oscar (inclusiv pentru Cel mai bun film), acest film relatează povestea adevărată a doi alergători britanici care concurau pentru aur la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924.
-
He Got Game – Să înceapă jocul (1998)
Jake este închis, pentru că și-a ucis soția. El primește o suspendare de o săptămână, pentru a-și convinge fiul, un talentat jucător de baschet, să se înscrie la universitatea Big State. Întâlnirea celor doi, după șase ani de despărțire, va fi hotărâtoare atât pentru tată, căruia i s-a promis o comutare a pedepsei, cât și pentru fiul său, al cărui viitor depinde de relația dintre ei.
-
Murderball (2005)
Murderball prezintă un grup de paraplegici jucând rugbi în scaune cu rotile a la Mad Max și depășind obstacole inimaginabile pentru a concura la Olimpiada Specială de la Atena.
-
When We Were Kings – Regii ringului (1996)
Un documentar despre cei doi luptători de categorie grea, Muhammad Ali și George Foreman. Documentarul lui Gast a stat în umbră 22 de ani datorită unor probleme financiare, fiind lansat în 1996 și scoțând la iveală povestea vieții mult controversatului Ali, care dă dovadă de multă putere, îndemânare, inteligență și un farmec aparte făcând din el un adevărat erou în lumea sportului.
-
Field of Dreams – Terenul de baseball (1989)
Ray Kinsella, un fermier cu vise multe, se hotărăște să transforme un vis în realitate. Pasionat de baseball, el construiește lângă casă un teren pe care vor veni să joace nume celebre dar postume. Filmul este despre vise, despre curajul de a le pune în practică, pentru a putea lăsa în urmă un semn al trecerii prin viață.
-
Breaking Away (1979)
Dave este obsedat de cursele de biciclete, în special de cicliștii italieni, de când a câștigat o bicicletă Masi. Obsesia lui Dave se extinde la muzica și cultura italiană. Iar când se îndrăgostește de o student, Dave se preface a fi un tânăr italian venit în schimb de experiență pentru a o cuceri.
-
Million Dollar Baby – O fată de milioane (2004)
Filmul relatează povestea lui Maggie Fitzgerald, o chelneriță care s-a mutat din Ozarks la Los Angeles având dorința de a deveni campioană de box. Mai mult decât atât, ea își dorește să fie antrenată de legendarul antrenor de box Frankie Dunn. Filmul este o poveste profundă despre hotărâre, putere și dragoste, puse mai presus de curajul celor din lumea boxului profesionist.
-
Slap Shot – Furie pe gheață (1977)
Această introspectivă în lumea sportului profesionist îl are pe Paul Newman ca antrenor al echipei de hochei “Chiefs”, o echipă mică ce se zbate pentru fiecare meci din Ligă. Ca încercare de a salva aparenţele, conducerea echipei semnează un contract cu fraţii Henson, trei jucători duri a căror sarcină este să demoleze oponenţii. ”Furie pe gheață” este o comedie fantastică, cu scene de acţiune în forţă, cu replici memorabile, cu personaje de neuitat, o comedie clasică între comediile pe teme sportive din toate timpurile.
-
A League of Their Own – Liga feminină de baseball (1992)
În timp ce al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare, unul dintre puținii bărbați neîncorporați, Jimmy Dugan, cam bețivan, dar cu un suflet mare și entuziast, pune pe picioare o echipă de baseball formata numai din femei, asumându-și ingrata funcție de manager. În istoricul ligii americane, asemenea echipe feminine au existat cu adevărat și continuă să existe și astăzi. O comedie excelentă.
-
Ali (2001)
În 1964, Cassius Clay, un nou boxer profesionist, care tocmai a câștigat medalia de aur la Olimpiadă, se impune pe scena boxului mondial. El reprezintă noua imagine a boxului reușind să deschidă drumul sportivilor afro-americani. Lucrurile iau o altă întorsătură în momentul în care viața lui personală și preferințele sale politice și religioase (înscrierea în Partidul Islamist, prietenia cu Malcom X, dar și schimbarea numelui în Muhammad Ali) interferează cu cariera sa sportivă.
-
The Wrestler – Luptătorul (2008)
Randy “The Ram” Robinson (Mickey Rourke), un wrestler profesionist celebru prin anii ’80, este forțat să se retragă când un atac de cord îi dovedește că va muri în ring dacă nu renunță la sport. Bărbatul se angajează într-un magazin de delicatase, se apropie de o stripteuză trecută de prima tinerețe și încearcă să se reîmpace cu fiica lui înstrăinată. Totuși, ocazia unui meci împotriva vechiului său oponent, Ayatollah-ul, îl face pe Ram să-și încerce pentru o ultima oară puterile în ring.
-
Pride of the Yankees (1942)
Povestea vieții și a carierei faimosului jucător de baseball Lou Gehrig.
-
Foxcatcher (2014)
O dramă inspirată de fapte reale care se concentrează pe povestea de viață a lui John Du Pont (Steve Carell), moștenitorul companiei de produse chimice Du Pont care suferea de o formă de schizofrenie paranoidă și care ajunge să-l ucidă pe prietenul lui de-o viață, Dave Schltz (Mark Ruffalo), un luptător de wrestling premiat cu aur la Jocurile Olimpice.
-
Bull Durham (1988)
Crash și Nuke sunt colegi pe terenul de baseball și rivali în viața sentimentală, amândoi dorind compania lui Annie. Crash, mai experimentat decat Nuke, care se află la început de drum, îl va ajuta pe acesta să își găsească drumul spre o carieră frumoasă de succes, celălalt rămânând cu dragostea lui Annie.
-
Rocky (1976)
Recompensat cu premiul Oscar in 1977 pentru cel mai bun film, Rocky I este cea mai valoroasă ecranizare dintre cele cinci realizate care spun povestea celui mai faimos boxer din istoria cinematografiei. Sylvester Stallone îl interpretează pe Rocky Balboa, un boxer cândva promițător dar pe care o accidentare îl obligă să stea departe de ring. Pentru a câștiga niște bani, Rocky intră în anturajul personajelor interlope care pariază pe el pentru a se bate la colt de stradă cu tot felul de malaci. Lupta din finalul filmului este de-a dreptul electrizantă.
-
Raging Bull – Taurul furios (1980)
”Raging Bull” este povestea lui Jake LaMotta, un pugilist care în momentul în care intră în scenă își distruge efectiv adversarul. El câștigă mereu, și întotdeauna aleargă după locul 1. Premiul lui este victoria. Numai că Joey nu este capabil să lase mănușile de box în vestiare și le aduce cu el acasă, unde își tratează familia în aceeași manieră în care își tratează adversarul.
-
Hoop Dreams (1994)
Un documentar ce urmărește viețile a doi băieți, afro-americani, în strădania de a ajunge titulari în echipa de baschet a colegiului, sperând la o carieră în acest sport.