Premieră în fotbalul european! Prima femeie arbitru de centru la un meci din Liga Campionilor

Premieră în fotbalul european! Prima femeie arbitru de centru la un meci din Liga Campionilor
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

Premieră în fotbalul european! UEFA a desemnat pentru prima dată o femeie arbitru de centru la un meci din Liga Campionilor.

Pentru prima dată în Liga Campionilor, un meci de fotbal masculin va fi condus de la centru de o femeie arbitru.

Franţuzoaica Stephanie Frappart a fost desemnată de UEFA să conducă la centru partida dintre echipa italiană Juventus Torino şi formaţia ucraineană Dinamo Kiev, antrenată de românul Mircea Lucescu, programată miercuri în Liga Campionilor la fotbal, devenind astfel prima femeie arbitru care îşi va asuma această responsabilitate în prestigioasa competiţie continentală..

În vârstă de 36 de ani, Stephanie Frappart nu este la prima experiență de arbitraj al unui meci imporant din fotbalul masculin.

Frappart a fost prima femeie arbitru care a preluat conducerea unui meci important din fotbalul masculin din competițiile UEFA, în 2019 când a condus SuperCupa Europei, între echipele britanice Liverpool și Chelsea, câştigată de “cormorani” cu 5-4 la loviturile de departajare (2-2 după prelungiri).

Stephanie Frappart a înregistrat și alte premiere în domeniul arbitrajului meciurilor de fotbal. A fost prima femeie care a arbitrat în divizia secundă franceză (2014), iar apoi în elita fotbalului francez (2019), unde a condus în luna octombrie primul său derby Olympique Lyon – Olympique Marseille.

Totodată, a arbitrat și finala Cupei Mondiale feminine din 2019 dintre SUA și Olanda. Și a supravegheat primul său joc din Europa League în octombrie, când Leicester City l-a găzduit pe Zorya Luhansk.

Elveţianca Nicole Petignat a fost prima femeie arbitru care a oficiat la meciuri din competiţiile masculine ale UEFA. Între 2004 şi 2009, ea a arbitrat trei meciuri din preliminariile Cupei UEFA.

În primele divizii din Franţa, Italia, Spania şi Anglia a devenit deja o normalitate ca meciurile să fie conduse la de la centru și de arbitri femei. Și în România au existat femei-arbitru care au condus la centru meciuri din Liga 1: Cristina Ionescu și Cristina Dorcioman, ambele foste purtătoare ale ecusonului FIFA. Dintre asistente, în România s-au remarcat la nivelul primei ligi, Irina Mîrț și Petruța Iugulescu, ambele arbitre internaționale.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!