Ora de sport se mută acasă. Activități sportive pentru copii în plină epidemie de coronavirus

Ora de sport se mută acasă. Activități sportive pentru copii în plină epidemie de coronavirus
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

În plină criză pandemică, școlile sunt închise, cluburile sportive la fel, specialiștii recomandă evitarea parcurilor și petrecerea timpului cât mai mult în casă. În vremuri în care exista deja o luptă a limitării accesului copiilor la diferite ecrane – fie televizor, tabletă sau telefon mobil, restricțiile impuse de epidemia de coronavirus riscă să îi transforme pe toți în sclavi ai ecranelor și să îi îndepărteze total de sport și exerciții fizice.

Suspendarea cursurilor, inclusiv a celor de sport, și chiar autoizolarea nu trebuie însă să ne împiedice să facem mișcare. Iată câteva idei de activități de mișcare pentru copii și întreaga familie.

Trasee sportive în curte

În primul rând, copiii au nevoie în continuare de un program, de o structură pentru fiecare zi. Cu activități școlare, cu activități creative, cu momente de relaxare, dar și cu activități sportive.

Pentru cei care stau la curte, lucrurile sunt puțin mai simple. Dacă vremea este în continuare prietenoasă, copiii pot petrece mare parte a zilei în curte.

În plus, puteți improviza un traseu sportiv pentru antrenamente și exerciții fizice.

Exemple de trasee de exerciții fizice în curte:

  • 5 genuflexiuni cu o minge în brațe – 10 pași înainte cu bătăi de minge în pământ – 3 aruncări cu mingea la coș de baschet (poate fi și o cutie din carton la sol, la o anumită distanță) – întoarcerea la punctul de plecare în mersul piticului cu mingea în brațe
  • o tură de curte în alergare – o jumătate de tură mers pe vârfuri – o jumătate de tură mers pe călcâie – alergare printre jaloane
  • alternativ alergare printre jaloane cu atingerea, la capatul traseului, a unui obiect amplasat mai sus – pot fi 5 sau mai multe obiecte, deci minimum 5 ture dus-intors de alergare printre jaloane

Nu uitați de jocurile clasice de sărit coarda sau șotron.

Sport în jurul blocului

Cei care locuiesc la bloc și care aveau obiceiul să iasă zilnic în parcul din apropiere trebuie să regândească total programul. Specialiștii recomandă ca, în perioada epidemiei, să se evite parcurile sau locurile de joacă.

Astfel că, celor care locuiesc la bloc le este mai greu să găsească soluții de mișcare și, mai ales, mișcare în aer liber. Dar nu imposibil.

Dacă nu există recomandare de autoizolare la domiciliu, înseamnă că există și posibilitate de ieșire afară, dar limitat și respectând anumite măsuri de precauție.

Ieșirile afară, în fața blocului, într-o oarecare solitudine, fără aglomerare de copii, alergarea în jurul blocului, mersul cu bicicleta, trotineta sau skate-boardul în fața sau în jurul blocului, pot reprezenta o soluție sigură de mișcare în aer liber.

Doar să aveți la: atingerea obiectelor comune (inclusiv interfonul sau mânerul de la ușa blocului) cu un șervețel care este apoi aruncat la gunoi, purtarea unei măști de protecție (în eventualitatea interacțiunii cu alți vecini), spălarea mâinilor imediat ce reveniți în casă și schimbarea hainelor cu care ați fost afară, precum și eventuala posibilitate de depozitare a bicicletei sau trotinetei într-o boxă sau alt spațiu decât balcon sau cameră din locuință.

Mișcare în autoizolare

Dacă alegeți sau sunteți obligați să stați doar în casă, nu înseamnă că trebuie să vă petreceți tot timpul în fotoliu sau pe canapea.

Există diferite platforme online (ex: gonoodle.com sau chiar youtube kids) cu suficiente sugestii de activități de mișcare în interior. Cele mai multe sunt exerciții de dans, dar sunt și jocuri în care un personaj efectuează diferite exerciții fizice (aplecare, întindere într-o parte, săritură etc) pentru a se feri de un obstacol, iar copiii din fața ecranului trebuie să reproducă mișcarea respectivă.

Iar dacă nu vreți ca și mișcarea să se desfășoare în fața ecranelor (poate copiii sunt deja prea absorbiți de acestea sau își fac temele sau li se predă online și petrec suficiente ore în fața unui ecran) și nici nu aveți o bicicletă medicinală sau o bandă de alergat în casă, puteți oricând improviza:

  • oră de dans – cu muzică de la radio sau un CD player
  • ora de sport – exerciții de fond sau, altfel spus, exerciții de încălzire tipice oricărei ore de sport: rotiri de brațe, forfecarea brațelor, rotirea trunchiului, aplecări de trunchi spre stânga și spre dreapta cu întinderea brațului, genuflexiuni, fandări laterale, flotări etc.
  • ora de sport – exerciții la saltea – sau pe pat, în acest caz – abdomene, ridicarea piciorului stând pe o parte, lumânarea, extensii spate, podul etc. – inclusiv exerciții de yoga

Pentru cei care au frecventat cluburi sportive de arte marțiale sau gimnastică, spre exemplu, tot ce au de făcut este să repete exercițiile de la antrenamente.

Indiferent ce soluție vă este la îndemână, important este ca și în acest context epidemiologic și perioadă de restricții să nu renunțăm la mișcare și sport. Mai ales că sportul, dansul, mișcarea fizică în general este extrem de importantă și pentru sănătatea psihică, pentru a mai scădea din nivelul de panică sau anxietate generat de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!