Mijlocul sufrageriei în loc de bazin pentru antrenamente olimpice în vreme de pandemie

Mijlocul sufrageriei în loc de bazin pentru antrenamente olimpice în vreme de pandemie
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

Calificat încă din luna mai a anului trecut la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind primul sportiv român care şi-a asigurat biletul către Tokyo, înotătorul Robert Glinţă continuă antrenamentele olimpice pe uscat, în mijlocul sufrageriei, anunță Agerpres în urma unui interviu realizat cu sportivul.

Robert Glință speră ca prin pregătirea pe care o face acum, cu ajutorul unui ergosimulator cu care imită mişcările din bazin, să atragă de partea sa toată această schimbare din lumea sportivă mondială cauzată de pandemia de COVID-19.

”În fiecare zi lucrez pe un ergosimulator şi înot pe uscat practic. Mă pun pe burtă pe o placă mobilă, în capăt este un simulator, cum sunt şi cele care simulează mişcarea pentru canotaj. Numai că eu am două cabluri de care trag individual şi pot să simulez toate stilurile, crawl (liber), spate, fluture şi aşa mai departe. Am aparatul în living, că e destul de mare, acolo mă antrenez. E important să-mi menţin cumva simţul apei, chiar dacă nu mai intru în apă. Aşa măcar în fiecare zi lucrez cu aparatul ăsta. Şi în fiecare zi intervine pregătirea fizică generală, cu 40 de minute de alergare, în afara locuinţei, dacă este cald afară, pentru că avem şansa să fie foarte aproape de o pădure şi e pustiu, suntem departe de orice contact uman. Şi mai fac pregătire fizică cu intervale cu intensitate foarte mare, flotări, extensii, diverse exerciţii”, a povestit Robert Glință.

Înotătorul recunoaște că aceste antrenamente nu pot înlocui pregătirea din bazin.

”Nimic nu se compară cu un antrenament în mediul acesta neobişnuit care este apa. Eu cu acest aparat, în această perioadă încerc pe cât posibil să reduc costurile negative ale absenţei antrenamentelor în apă. Încerc să-mi menţin condiţia fizică şi să încerc pe cât de mult posibil să nu-mi pierd ritmul de înot, simţul apei. Noi aşa numim coordonarea asta pe care o dobândim zi de zi, simţul apei, care este crucial pentru noi, înotătorii. Dar chiar dacă acest aparat nu înlocuieşte un antrenament propriu-zis, mă ajută cât de cât să nu pierd memoria musculară a mişcării pe care o fac în apă. Despre asta e vorba. Încerc să reduc cât mai mult posibil regresul, pentru că există cu siguranţă, nu numai la mine, ci la toţi sportivii. Aşa că dacă voi putea să îl reduc la minim cu pregătirea pe care o fac în această perioadă, atunci când îmi voi relua pregătirea specifică în bazin, sper că nu voi avea mult de recuperat până în punctul în care eram când eram înainte să înceapă toată această nebunie”, a declarat Robert Glință pentru Agerpres.

Sportivul român a vorbit şi despre iniţiativa preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, care şi-ar dori ca statul să-i declare de interes naţional pe sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice, spunând că în anumite condiţii de siguranţă este oricând dispus să reînceapă pregătirea centralizată.

”Eu personal, în condiţii de izolare şi carantinare, într-un spaţiu închis, da, aş fi dispus. Numai că nu ţine de mine, nu sunt în măsură eu să iau această decizie. Dar dacă s-ar ivi şi toată lumea ar fi de acord, să fie o decizie plauzibilă, eu aş urma această idee. Vă daţi seama că pe noi ne-ar avantaja să reîncepem pregătirea cât mai curând posibil. Dar depinde şi de măsurile de siguranţă luate”, a mai spus înotătorul, adăugând că își dorește în continuare și va lupta pentru o medalie de aur la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!