La mulți ani, Andreea Răducan!

La mulți ani, Andreea Răducan!

Astăzi este ziua de naștere a unei mari campioane: Andreea Răducan.

Andreea Răducan rămâne una dintre cele mai mari gimnaste ale României, care a fost și victima unei nedreptăți la Olimpiada de la Sydney din 2000, când Comitetul Olimpic Internațional a decis să îi retragă medalia de aur din cauza unui presupus dopaj.

Născută în Bârlad, Andreea a intrat prima dată în sala de gimnastică la doar 4 ani. Talentul și munca au condus-o spre zeci de medalii și titluri locale și regionale, dar mai ales spre selecția în lotul de junioare de la Onești și apoi în lotul național de la Deva, unde începe și marea performanță pentru Andreea.

Își face debutul internațional în 1998 la Campionatele Europene de Juniori (Antwerpen, Belgia), clasându-se pe locul 4 la individual compus. În 1999, participă la Campionatele Mondiale în Tianjin, China, unde câștigă finala la sol și ocupă locul 5 la individual compus.

Momentul de consacrare vine la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000. Andreea se califică în finalele individuale de sol și sărituri, dar și în finala de individual compus, alături de Simona Amânar și Maria Olaru. La finalul competiției de individual compus, podiumul este cucerit în totalitate de România, cu Andreea Răducanu pe primul loc, urmată de Simona Amânar și Maria Olaru. O imagine unică, cu trei drapele tricolore înălțate. Ulteiror, însă, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Răducan a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă la acea vreme, pseudoefedrină. Andreea a fost eliminată din concurs, iar medalia i-a fost retrasă. Deși s-a dovedit că substanța provenea de la două tablete de Nurofen prescrise de medicul echipei și că, prin urmare, substanța nu a fost folosită intenționat pentru a o avantaja în competiție, Andreea nu a primit niciodată medalia înapoi.

După „momentul Sydney”, Andreea continuă să-și demonstreze talentul. Participă la Campionatele Mondiale în Gent, Belgia, unde câștigă medalia de aur pe echipe și tot aur la sol și bârnă, urmând ca în anul 2002 să se retragă din activitatea competițională.

După retragere, Andreea se orientează spre jurnalism și este comentator al mai multor competiții sportive, se implică în proiecte sociale, publică volumul de memorii ”Reversul medaliei” și este aleasă în funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică, în perioada 2017 -2019.

Andreea Răducan, mamă a doi copii, rămâne un exemplu de determinare și o mare campioană a țării noastre.

La mulți ani, Andreea Răducan!

Distribuie:
Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!