Doliu în baschetul românesc! Al treilea mare antrenor, decedat în mai puțin de o săptămână din aceeași cauză

Doliu în baschetul românesc! Al treilea mare antrenor, decedat în mai puțin de o săptămână din aceeași cauză
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

Doliu în baschetul românesc! Un legendar antrenor al echipelor naționale a încetat din viață, în acestă zi. Este al treilea antrenor pe care baschetul românesc îl pierde în mai puțin de o săptămână, din aceeași cauză.

Fostul antrenor de baschet Valerian Netolitzchi a decedat, luni, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, din cauza infecţiei cu COVID-19, au anunțat reprezentanții Federației Române de Baschet pe pagina oficială de Facebook.

”Din nefericire, noul coronavirus SARS CoV-2 a mai făcut o victimă printre membrii familiei baschetului românesc, profesorul antrenor Valerian Netolitzchi. În ciuda eforturilor depuse de medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Bals în ultima săptămână, Valerian Netolitzchi s-a stins din viața în urmă cu câteva ore!”, se arată în mesajul Federației Române de Baschet.

Fratele legendarului stelist Anton Netolitzchi, Valerian s-a dedicat după studenţie tainelor antrenoratului, fiind mai bine de trei decenii tehnician la echipele juvenile ale Clubului Sportiv Şcolar Steaua Bucureşti. A fost cooptat şi în staff-urile tehnice ale naţionalelor masculine U16 şi U20 ale României, iar cu echipa de club a participat la numeroase turnee finale ale Campionatului Naţional, promovând la naţională mai mulţi jucători talentaţi. În 2012 a pus şi bazele clubului privat Neto Basketball Team Bucureşti.

La nivel de seniori, după reînfiinţarea secţiei de baschet a CSA Steaua București, antrenorul Valerian Netolitzchi a făcut parte din staff-ul tehnic al echipei divizionare alături de legendarul Costel Cernat (2008-2009) şi ulterior alături de Teo Cizmic (2010).

Absolvent al IEFS înainte de 1989 şi cu masterat în educaţie fizică şi sport la Universitatea Spiru Haret în 2014, Valerian Netolitzchi a fost şi membru al Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional, dar şi director-adjunct al Clubului Sportiv Şcolar nr. 6 Bucureşti.

”Pe această cale, Federația Română de Baschet își exprimă compasiunea și profundul regret pentru dispariția prematură a celui care a fost Valerian Netolitzchi, adresând sincere condoleanțe familiei îndurerate”, se încheie mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Trei antrenori răpuși de COVID-19 în mai puțin de o săptămână

Valerian Netolitzchi este al treilea antrenor pe care baschetul românesc îl pierde în mai puțin de o săptămână din cauza infectării cu COVID-19.

Vestea privind trecerea în neființă a lui Valerian Netolitzchi, vine la doar câteva zile după tragicele decese ale lui Marius Cosoi și Silviu Rotaru.

Cu doar o zi în urmă, Federația Română de Baschet a anunțat pe contul oficial de Facebook trecerea în neființă a fostului antrenor Silviu Rotaru.

”În vârsta de 71 de ani, Silviu Rotaru a cedat în cea mai importantă bătălie a vieții sale, fiind răpus în aceste zile după o luptă lungă și o grea suferință pe patul de spital. Cunoscut în familia baschetului și ca un adevărat specialist în domeniul matematicii, Silviu Rotaru a fost atras încă din tinerețe de frumusețea jocului de baschet, urcând pe treptele performanței până la cel mai înalt nivel. A fost legitimat la mai multe echipe divizionare de calibru, printre care enumerăm Știinta București, Politehnica București, Dinamo București și ICED București. A fost prezent mai mulți ani la rând în staff-ul tehnic al echipei ICED Bucuresti. După 1995, împreună cu omul de afaceri Dan Cristescu, cel care a deținut și funcția de președinte al FRB pentru o scurtă perioadă de timp, contribuie la apariția echipei feminine ACRO București si devine team-managerul grupării care avea să câștige titlul național în 1997”, scria Federația Română de Baschet.

Cu cinci zile în urmă, Federația Română de Baschet anunța trecerea în neființă a unei figuri emblematice pentru baschetul ieșean. Marius Cosiu, tatăl actriței Laura Cosoi, fost jucător, antrenor și președinte de club de baschet, a pierdut lupta cu virusul SARS-CoV-2 după ce a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Matei Balș” din București.

”S-a stins din viață, răpus de Covid-19, profesorul ieșean de educație fizică Marius Cosoi, persoana de numele căreia se leagă prezența orașului Iași, după anul 2000, pe prima scenă a baschetului feminin din România, prin clubul CS Național”, anunța pe 26 noiembrie Federația Română de Baschet.

Marius Cosoi a fost o persoană care și-a dedicat întreaga viață sportului, atât prin meseria pe care a avut-o, profesor de educație fizică și sport până în anul 2018, cât și prin implicarea în sportul cu mingea la coș. Cu toate că specializarea sa era handbalul, în 2003 a fondat unul dintre cele mai vechi cluburi de baschet feminin din România, Clubul Sportiv Național Iași, și a ocupat poziția de antrenor, director tehnic sau președinte. A participat în numeroase ediții de Campionat Național de Baschet Feminin, ultima fiind cea din sezonul 2016/2017, încheiată prematur prin retragerea echipei din campionat ca urmare a problemelor financiare.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!