Anul 2020 a fost un an greu și prentru Federația Română de Polo. Președintele federației, Călin Găvuș, a declarat că nu în prezent este problema, ci că efectele pandemiei se vor resimți peste 5 sau chiar 10 ani, deoarece cluburile nu mai fac pregătiri și automat copiii care vor să se înscrie la polo nu vor mai avea cum. Privind lucrurile din acest unghi, spusele președintelui federației prin destull de mult contur.
Iată ce a declarat acesta într-un interviu pentru agerpres
“Impactul pandemiei în poloul românesc se va vedea în următorii 5-10 ani, din păcate. În timp ce alte naţiuni au administrat corect situaţia, la noi cluburile şcolare vor să facă sport de performanţă online. Iar aşa ceva nu poţi să faci. Şi atunci când îţi baţi joc, se pierd generaţii întregi de juniori. Lucru care se întâmplă şi în momentul în care vorbim. Şi tragedia este că nu vorbim numai de polo, aceeaşi situaţie cu juniorii de la cluburile şcolare este şi la judo, la lupte, la volei, la handbal… practic orice sport din România. Şi aici mă refer la dubla subordonare a cluburilor sportive şcolare. Acestora când le convine sunt subordonate Ministerului Educaţiei, şi fac ‘sport online’, dar banii şi-i iau pentru sport pe care, vezi Doamne, nu-l pot face din motive de pandemie. Aşa ceva chiar nu se poate. Iar din cauza asta pe termen lung va suferi tot sportul”, a afirmat Găvruş.
“Copiii vor să facă sport, vor să fie implicaţi în activităţi, dar cluburile şcolare nu vor. Dar dacă Guvernul nu a interzis desfăşurarea activităţilor sportive, iar tu, ca şi club şcolar ai decis că nu vrei să participi, atunci e o mare problemă. Aşadar nu ştiu dacă e o decizie a Ministerului Educaţiei de a nu participa, ci e o decizie a intermediarilor, ca să le spun aşa, a persoanelor aflate la conducerea cluburilor şcolare respective. Ei au calculat riscul şi au spus că e periculos să faci sport în pandemie. Asta deşi legea spune că poţi participa la activităţi sportive. Deci MST şi Ministerul Sănătăţii au spus clar că se pot desfăşura activităţi în nişte condiţii drastice, dar dacă nici alea nu-ţi convin şi spui că e periculos… Deci ministerele, comisia aceea de criză în frunte cu Raed Arafat, toţi spun că poţi să faci sport, iar tu vii şi spui că e periculos… atunci despre ce mai vorbim? E clar că responsabilitatea este a acestor directori de cluburi care au buget să facă sport, însă nu fac sport”, a explicat preşedintele.
Acesta s-a arătat mulţumit de modul în care au reacţionat sportivii seniori la noile condiţii, precizând că federaţia a organizat toate competiţiile, chiar dacă unele echipe nu au putut participa din cauza pandemiei.
“Ţinând cont de condiţiile internaţionale şi naţionale date, consider anul unul stabil. CSA Steaua şi CSM Oradea s-au dus în cupele europene, deşi echipe din alte ţări n-au putut participa. Eu sunt foarte mândru de sportivi, de modul în care s-au adaptat situaţiei, şi de noi că am reuşit să organizăm tot ceea ce s-a putut organiza. Nu a contat, turnee, competiţii pentru juniori mai mari, mai mici, pentru seniori, noi am organizat. Cu greutăţi, evident, dar s-au dus la bun sfârşit tot ce am prevăzut în calendarul intern, iar azi suntem în grafic. Dar când din 10 echipe vin 7, sau din 5 vin 3… nu e vorba că ai o problemă ca federaţie, ci ţara are o problemă”, a menţionat Călin Găvruş.