Anul 2020 pentru Federația Română de Box! Cum a afectat pandemia acest sport

Anul 2020 pentru Federația Română de Box! Cum a afectat pandemia acest sport

Anul 2020 pentru Federația Română de Box! Cum a afectat pandemia acest sport.

Declarațiile Președintelui Federației Române de Box, Vasile Cîtea

La Campionatele Europene de tineret din Muntenegru, România a câştigat două medalii, una de aur, prin Loredana Marin (cat. 60 kg), şi una de bronz, prin Adrian Preda (cat. 56 kg). Calificarea lui Cosmin Gîrleanu la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi cele 12 medalii obţinute la Campionatele Europene de tineret şi juniori reprezintă performanţele anului în boxul românesc.

România a cucerit 10 medalii, dintre care două medalii de aur, două de argint şi şase de bronz la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Sofia (Bulgaria). Medaliaţii sunt următorii: aur – Daniel Gîrleanu (cat. 54 kg), Maria Botică (cat. +80 kg); argint – Ionuţ Chiriac (cat. 52 kg), Ana Romanţov (cat. 48 kg); bronz – Ionuţ Pavel (cat. 46 kg), Saly Palapiuc (cat. 48 kg), Doruleţ Ţiu (cat. 60 kg), Andra Sebe (cat. 60 kg), Alina Creţu (cat. 66 kg), Maria Cimpoeru (cat. 75 kg). În urma acestor rezultate, România a ocupat locul al treilea în clasamentul pe medalii, după Rusia (16 medalii de aur, 4 de argint, 2 de bronz) şi Ucraina (5-4-11).

Pe plan intern, competițiile s-au desfășurat în proporție de 100%.

În urma unor declarații ale Președintelui Federației Române de Box, Vasile Cîtea, acordate AGERPRES, pandemia de coronavirus a afectat din plin boxul românesc, autoritățile luând măsuri drastice, dar cu toate acestea, rezultatele au fost peste așteptări:

„A fost un an greu din punct de vedere al activităţii, ca pentru toate celelalte sporturi, cu îngrădiri, cu restricţii, cu disfuncţionalităţi, cu întreruperi şi schimbări de planuri şi pregătire din cauza pandemiei… o multitudine de lucruri cu care nu ne-am mai întâlnit niciodată cu ele până acum. Însă din punct de vedere al rezultatelor boxul românesc stă foarte, foarte bine. Aş putea spune că a fost un an peste aşteptări. Faptul că vom fi prezenţi la Jocurile Olimpice, după calificarea lui Gîrleanu, este realizarea anului”, a spus preşedintele.

Autoritățile au greșit atunci când au întârziat reluarea antrenamentelor

Acesta a menţionat că pugiliştii români au fost dezavantajaţi în comparaţie cu cei străini, dar cu toate acestea rezultatele au apărut. Principalul vinovat ar fi autoritățile care au amânat reluarea antrenamentelor:

„Întârzierea cu care ni s-a permis să ne reluăm antrenamentele specifice a fost o greşeală, o lipsă de inspiraţie, o lipsă de consultare a celor cu putere de decizie. Pentru că era suficient să ne uităm peste gard… adică să se fi uitat la francezi, la nemţi, la englezi. Sau la italieni şi spanioli, care au avut focare de coronavirus mult, mult mai accentuate decât noi, şi nu au întrerupt absolut deloc pregătirea. Deci sportul acolo nu a fost întrerupt niciodată. Normal, cu respectarea unor condiţii de securitate, dar sportul a continuat. Eu le mulţumesc însă antrenorilor noştri care s-au implicat cu toată dăruirea. Şi având şi nişte copii de excepţie, toate aceste lucruri au dus la rezultatele de la europenele de tineret şi juniori”, a afirmat Vasile Cîtea.

Obiectivele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

În ceea ce privește planurile pentru viitor, Jocurile Olimpice de la Tokyo reprezintă ținta pugiliștilor români:

„Obiectivele noastre sunt clare, calificarea cât mai multor sportivi la Tokyo, iar acolo, cu multă muncă şi perseverenţă, obţinerea unei medalii. Sunt şanse să meargă împreună cu Gîrleanu cei doi, Arădoaie şi Perijoc, care sunt la un pas de calificare. Pentru că eu spun că antrenorii lor au avut timp suficient să analizeze adversarii şi să pregătească meciurile în aşa fel încât sportivii noştri să câştige. Ar fi extraordinar să avem 2-3 sportivi calificaţi şi o medalie”, a precizat Vasile Cîtea.

La 17 martie, Cosmin Gîrleanu a devenit primul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, obţinând biletul la cat. 52 kg in extremis, înaintea suspendării turneului preolimpic de la Londra din cauza pandemiei de coronavirus. Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, calificarea în sferturi aducându-i calificarea la JO de la Tokyo.

 

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!