Anul 2020 pentru Federația Română de Atletism! Cum a afectat pandemia acest sport.
Declarațiile Președintelui Federației Române de Atletism, Florin Florea
Cu toate că pandemia de coronavirus a afectat competițiile sportive începând cu luna martie, se pare că există și o parte pozitivă. Florin Florea, în urma unor declarații pentru AGERPRES, a spus:
“Cred că lucrul pozitiv care a venit în această perioadă a fost acela că ne-a făcut să ne aplecăm mai mult asupra a ceea ce facem şi să găsim soluţii mai aproape de ceea ce se cere pe piaţă în această perioadă. Am discutat foarte mult cu colegii noştri, cu directorii de cluburi, cu oamenii care se ocupă de atletism, pentru că trebuie schimbate anumite lucruri la nivel de mentalitate şi la nivel de implicare. Eu am simţit o zonă de unitate şi de apropiere a tuturor, pentru că trebuia să strângem rândurile. Şi cu ocazia asta am putut să vedem un pic mai bine care sunt direcţiile pe care Federaţia Română de Atletism şi atletismul ar trebui să o ia în viitor şi cred eu că deja ne-am făcut o idee încotro să mergem. Ăsta este rolul pozitiv al acestei perioade, că ne-a unit, ne-a pus la aceeaşi masă să găsim soluţii şi să rezolvăm probleme pentru atletism”, a declarat Florea.
Rezultatele Federației Române de Atletism pentru anul 2020
România a primit în noiembrie, din partea European Athletics, organizarea ediţiei din 2021 a Campionatului European de atletism pe echipe, Liga I, aceasta urmând să se desfăşoare în perioada 19-20 iunie, la Cluj-Napoca.
În februarie, Andrea Miklos a câştigat proba de 400 m în reuniunea indoor de la Viena.
Tot în februarie, România a cucerit 9 medalii la Campionatele Balcanice de atletism pentru juniori indoor de la Istanbul, dintre care 3 de aur, 2 de argint şi 4 de bronz. În aceeaşi luni, România a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii la Campionatele Balcanice de atletism indoor pentru seniori, desfăşurate tot la Istanbul, cu 5 de aur, 2 de argint şi 5 de bronz.
În luna februarie, Firfirică s-a impus în cadrul concursului ISTAF Indoor de la Berlin, cu performanţa de 62,27 metri.
După pauza impusă de pandemie, Claudia Prisecaru s-a clasat pe locul al doilea în cursa de 5.000 de metri de la Veszprem (Ungaria), iar Alin Firfirică a ocupat locul al treilea în proba de aruncare a discului, în cadrul reuniunii Raiffeisen Austrian Top-Meeting Eisenstadt, în iulie.
Atleţii români au cucerit patru medalii, două de aur şi două de bronz, la concursul ”Dromia”, desfăşurat în aceeaşi lună la Atena: Alexandru Terpezan – aur la 200 m şi bronz la 100 m, Mihai Cristian Pîslaru – aur la 400 m, Matei Braznea – bronz în proba de 400 m.
Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Camelia Gal (400 m) şi Rareş Toader (aruncarea greutăţii) au reuşit cele mai bune performanţe la a 65-a ediţie a Campionatelor Internaţionale de Atletism ale României ”Iolanda Balaş Soter”, desfăşurată în august pe Cluj Arena din Cluj-Napoca
Tot în august, echipa masculină a României a obţinut locul trei la Campionatul Balcanic de semimaraton desfăşurat la Zagreb
Alina Rotaru s-a clasat pe locul al doilea în proba de săritură în lungime, la a 66-a ediţie a Memorialului ”Janusz Kusocinski”, concurs desfăşurat la Chorzow (Polonia), în cadrul World Athletics Continental Tour, în august.
Claudia Bobocea, calificată la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul al doilea în proba de 1.500 m la reuniunea de la Marsilia, etapă din World Athletics Continental Tour. Bobocea a termine pe locul al treilea proba de 1.500 m, la Chrozow, la Memorialul ”Kamila Skolimowska”, ambele în septembrie.
Alina Rotaru a reuşit să se claseze pe locul 2 în cadrul probei de săritura în lungime la concursul Hanzekovic Memorial, care a avut loc la Zagreb (Croaţia).
Atleţii români au cucerit 29 de medalii la Campionatele Balcanice de atletism pentru seniori, desfăşurate în septembrie pe Cluj Arena din Cluj-Napoca, 8 de aur, 14 de argint şi 7 de bronz.
Alin Firfirică (CSA Steaua) a câştigat în luna octombrie proba de aruncare a discului din cadrul reuniunii internaţionale de la Zenica (Bosnia-Herţegovina), cu performanţa de 60,50 m.
Atleţii români au cucerit nouă medalii la ediţia a 12-a a Campionatelor Balcanice de alergare montană, pentru seniori şi juniori U20, în octombrie, la Poiana Braşov, 3 de aur, 3 de argint şi 3 de bronz.
Planurile Federației și impactul pandemiei asupra acestui sport
Pentru 2021, Federaţia şi-a stabilit drept obiectiv obţinerea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde Alin Firifică va fi unul dintre favoriţii probei de aruncarea discului.
Preşedintele FRA consideră că atleţii români au fost ajutaţi de specificul disciplinei în perioada restricţiilor impuse de pandemie, iar sportivii au avut mereu parte de sprijin:
„E clar că am fost ajutaţi şi de specificul atletismului în toată această perioadă. Şi eu cred că am respectat regulile şi am trecut cu destul succes peste perioada asta. Avantajul foarte mare a fost că am reuşit să stabilim clasamente şi obiectul muncii antrenorilor a fost pus în aplicare, s-a văzut fiecare pe unde a fost. Am avut şi rezultate foarte bune, au fost sportivi cu rezultate foarte bune internaţionale, mă refer la Claudia Bobocea, la Alin Firfirică şi la Alina Rotaru, rezultate de top mondial”, a spus Florea.