A trecut peste incredibila tragedie? Unde este astăzi fosta mare campioană a României, cu singura notă de 10 la Olimpiadă, după Nadia Comăneci

A trecut peste incredibila tragedie? Unde este astăzi fosta mare campioană a României, cu singura notă de 10 la Olimpiadă, după Nadia Comăneci

În 1992 strălucea la Jocurile Olimpice de la Barcelona unde primea la sol nota perfectă, a doua notă de 10 olimpică după cea a Nadiei Comăneci și, de asemenea, ultima notă de 10 din istoria gimnasticii. Unde este astăzi fosta mare campioană a României și cum a trecut peste incredibila tragedie personală.

Lavinia Miloșovici este una dintre cele mai valoroase gimnaste române din anii ’90, al cărei palmares include peste 20 de medalii mondiale, europene și olimpice. Astăzi are 44 de ani și au trecut peste 20 de ani de când s-a retras din competițiile sportive. Viața ei a fost zdruncinată de o incredibilă tragedie, iar întregul ei drum dovedește lumii întregi că ”Milo” este o adevărată campioană, nu doar în sala de gimnastică.

Cu sportul în sânge

Lavinia Miloșovici este din Lugoj și s-a născut cu sportul în sânge. Mama sa, Ildiko, a fost jucătoare de volei, iar tatăl luptător de lot național. Sportul a fost totdeauna parte din ADN-ul Laviniei și de la vârste foarte fragede a mers cu părinții săi la sala de sport.

Așa descoperă sala de gimnastică și este repede observată de antrenorii de la CSS Lugoj și apoi CSS Deva, iar la 10 ani își începe activitatea comeptițională. Debutează în competițiile internaționale oficiale în 1991 și, până la retragerea oficială, la 21 de ani, Lavinia adună medalii după medalii, fiind una dintre figurile reprezentative ale gimnasticii românești.

În Codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică, un element tehnic la bârnă îi poartă numele – urcarea Miloșovici (rondad salt grupat înapoi cu revenire în poziția călare).

Sportivă talentată și devotată gimnasticii, campioana noastră Lavinina Miloșovici a fost declarată cea mai bună sportivă a României în anii 1992, 1993 și 1995. Pentru rezultatele sale impresionante în gimnastică, Milo a primit și titlul de Maestră emerită a sportului.

Tragedia unei campioane

Lavinia Miloșovici s-a retras oficial din activitatea sportivă competițională în 1997. A reveni în orașul natal și s-a căsătorit cu un prieten din copilărie. În 2004 a trăit ceea ce s-ar putea numi momentul de fericire maximă pe care și-l dorește orice femeie – a dat naștere unei fetițe. Doar că lucrurile nu au fost tocmai liniștite sau perfecte. Micuța s-a născut prematur, cu o greutate de 1,1 kg și, așa cum s-a dovedit mai târziu, cu o afecțiune gravă.

La vârsta de 4 ani, fetița campioanei noastre a fost diagnosticată cu o afecţiune a Sistemului Nervos Central.

Mare campioană și soțul său au depus toate eforturile posibile să își salveze fetița. Au ajuns chiar și în China pentru o operație și un tratament de specialitate. Operația a decurs bine și părea că micuța are șanse de recuperare, dar soarta nu a fost de partea familiei campioanei noastre, pentru că fetița lui Milo nu a rezistat după operație și a lăsat în urmă o mamă sfâșiată de durere.

O mare campioană, nu doar în sala de gimnastică

Pierderea unui copil reprezintă o lovitură teribilă și o durere de nesuportat pentru orice părinte, o durere care nu trece definitiv niciodată.

Și pentru marea campioană a gimnasticii românești durerea a fost nemărginită.

Dar campionii adevărați nu sunt campioni doar în sala de sport, ci și pe plan personal.

Lavinia nu a încetat să creadă în familia ei și în puterea ei de a merge înainte, de a regăsi fericirea unei mame.

Patru ani mai târziu de la marea tragedie, timp în care sportiva a suferit și o pierdere de sarcină, Lavinia a dat naștere unui băiat.

Astăzi, Lavinia are doi băieți, în vârstă de 8 și, respectiv, 4 ani.

Pregătește campionii de mâine

După retragerea din activitatea competițională, Lavinia Miloșovici a urmat cursurile Universității de Educație Fizică și Sport și a revenit în sala de gimnastică, de această dată ca antrenor pentru micile gimnaste aspirante la titlul de campioană.

Chiar și după tragedia suferită, Lavinia și-a reluat mersul la sală și a continuat să contribuie la formarea unor micuțe viitoare campioane la gimnastică. De altfel, Lavinia reprezintă unul dintre simbolurile performanței în gimnastică și un reper de inspirație pentru micuțele sportive, iar o sală de gimnastică din orașul natal Lugoj îi poartă numele.

Mai mult, lavinia a investit și într-un alt sport, respectiv într-o școală de fotbal din Timișoara, ambii ei băieți fiind pasionați de fotbal și visând să devenă viitori Ronaldo.

Astăzi, la 44 de ani, Lavinia Miloșovici este o persoană puternică și muncitoare, la fel cum era și în copilărie când lupta pentru un titlu de campioană europeană, mondială sau olimpică.

 

Distribuie:

Citeste si:

  • Fotbalistul român care a neutralizat jocul lui Maradona la Mondialul d...
  • Ronaldo și Messi, tribut pentru Maradona. Legenda fotbalului argentini...
  • Incredibil! Mesajul ales de Diego Maradona în timpul vieții pentru pia...
  • Attachment

    Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!