Demarată în urmă cu doi ani, misiunea numită „7 Summits” a fost lovită în plin de pandemie. Apariția virusului COVID-19 a stopat planurile constănțenilor Mihai Nenciu și Nicu Rotaru de a-și atinge ținta, cucerirea celor mai înalți munți de pe fiecare continent al lumii. După ce urcaseră pe acoperișul Europei, Elbrus (5.642 metri), străjerul Africii, Kilimanjaro (5.895 metri), și uriașul Americii de Sud, Aconcagua (6.960 metri), cei doi alpiniști amatori au fost nevoiți să renunțe la următorul obiectiv stabilit pentru acest an. Singuraticul Denali, așa cum l-au denumit băștinașii din Alaska, sau McKinley, „botezat” în 1896 de un prospector american de aur în cinstea viitorului președinte al SUA, care se ridică la 6.190 metri.

Au găsit însă soluția pentru a-și păstra forma și apetitul pentru ascensiuni. Mai întâi, au fost în Maroc, pe Touukal, cel mai înalt vârf din Munții Atlas, la 4.165 de metri. Apoi s-au reorientat către piscul de peste 5.000 de metri cel mai apropiat de România. Prima alegere a fost Elveția, dar am fi fost obligați să stăm în carantină două săptămâno. Așa că ne-am decis să atacă cel mai înalt vârf din Turcia, miticul Ararat”, a declarat Mihai.

Cel mai înalt vârf din Asia Mică se ridică la 5.137 de metri și este considerat de dificultate medie, locație perfectă de arborat steagul României. „Am plecat pe ultima sută de metri, chiar înaintea începutului sezonului de iarnă, când vremea se strică și devine periculos să mai urci pe Ararat. Poate de aceea nu am avut parte chiar de temperaturi prea blânde”, explică Mihai.