Activitățile sportive au fost afectate de pandemia de COVID-19, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Dar sportul rămâne o armă veritabilă în lupta contra noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu recomandări precise privind timpul pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl petreacă într-o săptămână practicând activități sportive în vreme de pandemie.
„A fi activ fizic este esențial pentru sănătate și bunăstare – poate contribui la adăugarea de ani de viață și viață la ani”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Cât timp trebuie dedicat sportului, în fiecare săptămână
Până la 5 milioane de decese pe an ar putea fi evitate dacă populația globală ar fi mai activă. Într-un moment în care mulți oameni sunt legați de casă din cauza COVID-19, noile linii directoare ale OMS privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, lansate în această săptămână, subliniază faptul că toată lumea, de toate vârstele și abilitățile, poate fi activă din punct de vedere fizic și că fiecare tip de mișcare contează.
OMS recomandă adulților să își mărească timpul de activitate fizică săptămânal la 300 de minute – până la o oră de exercițiu timp de cinci zile sau 40 de minute timp de șapte zile, inclusiv pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice sau cu dizabilități.
Timpul acordat săptămânal activităților fizice poate fi redus la 150 de minute, doar dacă este vorba de activitate fizică intensă, atunci când nu există nicio contraindicație.
Totodată, OMS recomandă pentru copii și adolescenți o medie de 60 de minute de activitate fizică pe zi şi timp limitat în faţa ecranelor dispozitivelor electronice.
Statisticile OMS arată că unul din patru adulți și patru din cinci adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. La nivel global, se estimează că aceasta va costa 54 miliarde USD în asistență medicală directă și încă 14 miliarde USD pentru pierderea productivității.
OMS încurajează femeile să mențină activitate fizică regulată pe tot parcursul sarcinii și după naștere. Adulților mai în vârstă (cu vârsta de 65 de ani sau peste) li se recomandă să adauge activități care pun accentul pe echilibru și coordonare, precum și pe întărirea mușchilor, pentru a ajuta la prevenirea căderilor și îmbunătățirea stării de sănătate.
Beneficii vitale, în lupta împotriva COVID-19
Activitatea fizică regulată este esențială pentru prevenirea și ajutarea la gestionarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a cancerului, precum și reducerea simptomelor depresiei și anxietății, reducerea declinului cognitiv, îmbunătățirea memoriei și stimularea sănătății creierului.
„Fiecare mișcare contează, mai ales acum în timp ce gestionăm constrângerile pandemiei COVID-19. Cu toții trebuie să ne mișcăm în fiecare zi – în siguranță și creativ ”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Aceste noi orientări evidențiază cât de important este să fim activi pentru inimile, corpurile și mințile noastre și modul în care rezultatele favorabile sunt benefice pentru toată lumea, de toate vârstele și abilitățile”, a spus dr. Fiona Bull, șeful Unității de activitate fizică care a condus dezvoltarea noi linii directoare ale OMS.
Specialiștii explică faptul că ctivitatea fizică mai intensă necesită efort, în urma căruia corpul eliberează un „calmant natural”, care este endorfina, o substanță care aduce un sentiment de bunăstare în organism.
Practicarea regulată a activităților fizice reprezintă o formă importantă de tratament pentru insuficiența cardiacă – boală caracterizată prin incapacitatea inimii de a pompa sângele în mod corespunzător.
Totodată, exercițiile fizice au efect benefic asupra oxigenării creierului. Cu alte cuvinte, persoanele active au un risc mai mic de a avea Alzheimer decât cele sedentare, de exemplu.
Pentru copii, sportul este vital. O activitate fizică constantă, începută de la vârste fragede, are un rol preventiv foarte important. Sportul întărește imunitatea, previne îmbolnăvirile și obezitatea, ajută la dezvoltarea corecta a musculaturii, întărește sistemul osos, ajută la o postura corectă și, nu în ultimul rand, echilibreaza sistemul endocrin al copilului. Pe langa aceste efecte asupra organismului, are un rol la fel de important în dezvoltarea mentala și psihică sănătoasă.
Iar în perioada pandemiei, când activitatea școlară a copiilor se petrece exclusiv în interior, inclusiv orele de educație fizică se desfășoară acasă, în fața unui laptop sau a unei tablete, stabilirea unui program clar de activități fizice este extrem de important pentru a menține un echilibru atât de necesar pentru dezvoltarea psihică și capacităților intelectuale.
Soluții de activități fizice, în timp de pandemie
În această perioadă, atât adulții, cât și copiii își petrec cea mai mare a timpului în interior. Cursurile școlare se desfășoară online, iar majoritatea adulților își desfășoară activitatea profesională prin telemuncă.
În acest context, OMS include în recomandările sale și soluții concrete de activități fizice posibile în timp de pandemie.
„Activitatea fizică de orice tip și orice durată poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea, dar mai mult este întotdeauna mai bine”, a spus dr. Ruediger Krech, Director Promovarea Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, „și dacă trebuie să petreceți mult timp stând liniștit, indiferent dacă este la locul de muncă sau la școală, ar trebui să faceți mai multă activitate fizică pentru a contracara efectele nocive ale comportamentului sedentar. ”
Astfel, OMS include în activitățile fizice împotriva COVID-19 și activități fizice ca parte din muncă, sport de performanță și agrement, dar și pentru deplasarea de la o destinație la alta (mersul pe jos, cu rotile și cu bicicleta), precum și prin dans, joc și sarcini zilnice de uz casnic, cum ar fi grădinăritul și curățenia.
“Telefonaţi unui prieten şi faceţi cursuri online împreună, ajutaţi-vă membrii familiei. Iar atunci când puteţi, mergeţi afară”, a spus Fiona Bull, şefa Departamentului OMS pentru activitate fizică.
Specialiștii subliniază faptul că orice activitate fizică merită: „Poți practica cea mai democratică activitate dintre toate: mersul pe jos. Este mai ieftin și îl poți face oriunde. În perioadele de pandemie, o altă opțiune este să mergi în interiorul casei: 15 minute dimineața, 15 minute după-amiaza ”.
Medicii recomandă includerea în rutina zilnică a unor momente de mișcare fizică susținută, iar dacă acestea nu pot fi respectate în anumite zile, să fie compensate cu mișcare în aer liber și respectând minimul de 150 de minute de sport pe săptămână.
OMS încurajează țările să adopte orientările globale pentru a elabora politici naționale de sănătate în sprijinul Planului Global de acțiune al OMS privind activitatea fizică 2018-2030. Planul a fost agreat de liderii mondiali ai sănătății pentru a reduce inactivitatea fizică cu 15% până în 2030.