Cel mai de succes antrenor din lume: ”Nadia a schimbat total direcţia de dezvoltare a gimnasticii”

Cel mai de succes antrenor din lume: ”Nadia a schimbat total direcţia de dezvoltare a gimnasticii”

Cel mai de succes antrenor din lume a declarat că Nadia Comăneci a schimbat total direcția de dezvoltare a gimnasticii după Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Octavian Bellu, recunoscut în 2007 de Academia Recordurilor Mondiale drept ”cel mai de succes antrenor din lume”, cu 16 medalii olimpice de aur și un total de 279 medalii la Campionatele Europene și Mondiale și Jocurile Olimpice, a declarat într-un interviu publicat pe contul oficial de Facebook al Sports Festival că Nadia Comăneci a reprezentat reperul și ”stimulentul” în toată cariera sa de antrenor de gimnastică.

”Am avut această apăsare, această emoţie, gândindu-ne şi ziua şi noaptea, oare noi vom ajunge la asemenea performanţe, oare noi vom descoperi şi pregăti nişte fenomene aşa cum a fost Nadia? Iar această apăsare, pentru mine, a fost permanent un stimulent. Trebuie să ai mereu senzaţia, şi o am şi acum, că mai ai mult de învăţat. Pentru că în dinamica sportului de performanţă pierzi legătura o zi-două cu ce se întâmplă în lume atunci eşti surprins la următoarea competiţie şi cu siguranţă nu mai obţii performanţe”, a mărturisit Octavian Bellu.

Nadia, această sportivă fenomenală

Fostul antrenor coordonator al lotului feminin al României, Octavian Bellu, este în continuare fermecat de maturitatea și seriozitatea de care a dat dovadă Nadia în urmă cu 44 de ani, deși avea atunci doar 14 ani.

”Nadia era un copil de 14 ani care pur şi simplu a explodat la Montreal. A trecut peste orice îşi puteau imagina chiar şi specialiştii din gimnastică şi a venit cu nişte exerciţii de o dificultate ieşită din comun, mai ales la paralele şi la bârnă. A arătat o dezinvoltură şi o maturitate incredibile pentru o fetiţă de 14 ani. Şi vorbim de 1976, nu de acum, când copiii sunt mult mai maturi. Apoi a arătat o seriozitate ieşită din comun, chiar spuneau cei de acolo că a zâmbit o singură dată, la sfârşitul concursului. Deci Nadia, această sportivă fenomenală, a schimbat total direcţia de dezvoltare a gimnasticii. Au apărut gimnastele copii, s-au schimbat sistemele de pregătire, sistemele de selecţie, deci de atunci s-a schimbat aproape tot”, a spus Bellu.

Bellu recunoaște că Nadia a jucat indirect un rol important inclusiv în longevitatea sa ca antrenor.

”Nimeni nu poate să-ţi asigure longevitatea în cariera de antrenor. La mine nu ştiu, s-a întâmplat ceva, s-au aliniat planetele… dar la primul rezultat nesatisfăcător antrenorul este cel vinovat şi trebuie să elibereze locul pentru a veni altcineva. Pe noi ne-a şi stimulat faptul că am venit după fenomenul Nadia, pentru că am dorit să arătăm că şi noi putem”, a adăugat antrenorul român.

Rețeta succesului

Cel mai de succes antrenor din lume, Octavian Bellu, a dezvăluit și rețeta succesului pentru un sportiv care aspiră la podium.

”Un sportiv trebuie să fie atât de bine pregătit încât un exerciţiu pe care l-a repetat de milioane de ori la antrenamente trebuie să-l facă şi la 3 dimineaţa, şi la 5 dimineaţa, şi la 4 după-amiaza. Şi de fiecare dată să-l facă… e greu de spus perfect, dar atât de aproape de perfecţiune încât să câştige competiţia respectivă. Această muncă titanică, de milioane de repetări, trebuie să ducă la acest stereotip dinamic, cum îi spunem noi. Totul e făcut pentru a ajunge la această execuţie reflexă, cum spunem noi la o execuţie cu ochii închişi, deşi la gimnastică nu e bine să ţii ochii închişi”, a menţionat Bellu, adăugând că un sportiv adevărat trebuie să fie pregătit să lupte cu orice adversar.

”Nu poţi să aştepţi să rateze cineva ca să câştigi tu. Trebuie să ai tăria să te lupţi cu orice adversar. Iar adversarii aveau un potenţial mult mai mare… când te întâlneai cu China, Statele Unite şi Rusia… numai dacă venea cineva şi îţi spunea câţi sportivi legitimaţi au aceste ţări, ce condiţii au de pregătire şi de refacere sau ce finanţare… îţi venea să ieşi din sală”, a mai spus antrenorul.

Octavian Bellu a povestit și tehnicile sale de motivare a gimnastelor.

”Le spuneam fetelor că adversarele au tot două picioare, tot un cap, organismul e ca şi al lor, nu sunt nişte extraterestre sau nişte super-gimnaste care nu pot fi învinse. Şi ele au slăbiciunile lor şi problemele lor… Şi de fiecare dată am încercat să le motivez pe fete… Le spuneam că ele sunt un comando, şi le arătam tot felul de filme… le spuneam că ele au o misiune, să ia medalia de aur. Iar misiunea trebuie să o ducă la capăt indiferent că ea trebuie realizată pe Everest, în mijlocul oceanului sau pe Lună. Voiam să le pregătesc în aşa fel încât nimic din jurul lor să nu le deranjeze”, a povestit cel mai de succes antrenor din lume.

Încă un titlu de ”cel mai de succes antrenor din lume”

În 2007, Academia Recordurilor Mondiale l-a recunoscut pe antrenorul Octavian Bellu drept ”cel mai de succes antrenor din lume”, cu 16 medalii olimpice de aur și un total de 279 medalii la Campionatele Europene și Mondiale și Jocurile Olimpice.

Un an mai târziu, Octavian Bellu, alături de Mariana Bitang, au fost numiți drept ”cei mai de succes antrenori din lume” de către aceeași organizație.

Iar anul acesta, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) a publicat un nou record al celor doi antrenori români: recordul ”Cei mai de Succes Antrenori din Lume – Duo, pentru cuplul Bellu-Bitang”.

Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale, sub conducerea celor doi antrenori gimnastele române au câştigat cinci titluri mondiale şi două olimpice, în total 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice.

Distribuie:

Citeste si:

  • Rând pe rând, cluburile de fotbal aduc un omagiu. Napoli, în doliu...
  • Fotbalistul român care a neutralizat jocul lui Maradona la Mondialul d...
  • Ronaldo și Messi, tribut pentru Maradona. Legenda fotbalului argentini...
  • Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!