Pandemia de COVID-19 a dat peste cap toate activitățile fizice și sportive, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. În condițiile suspendării activității sălilor de sport și fitness, antrenamentele s-au mutat acasă, cu asistență doar online. Medicii avertizează însă că un mediu necorespunzător și în lipsa unei supravegheri profesioniste de aproape, sportul poate provoca mai multe probleme decât beneficiile pe care ar trebui să le aducă pentru sănătate, mai ales în această perioadă.
”Incidentele din timpul partidelor de fotbal, de baschet sau de tenis s-au mutat pe salteaua de sport de acasă, în timpul exercițiilor cu gantere, cu elastic sau cu coarda de sărit”
”Este foarte important să facem sport și în această perioadă, însă nu trebuie să uităm de câteva reguli de bază în practicarea exercițiilor fizice, mai ales că numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă.
Cele mai frecvente accidentări, la gleznă, umăr și genunchi
Potrivit specialistului, cele mai frecvente accidentări în urma sportului făcut acasă sunt la gleznă, umăr si genunchi, iar cele mai des întâlnite sunt entorsele de gleznă.
”Tot la gleznă pot apărea, în urma practicării sportului, fără încălzire in prealabil si fără atenție sporită la mișcări, rupturile de tendon ahilean sau tendinitele ahileane care trebuie tratate cu seriozitate, pentru că pot avea urmări grave”, avertizează dr. Codorean.
Chiar și exercițiile fizice aparent cele mai banale pot pune în pericol sănătatea organismului, dacă nu sunt executate corect.
”Fără atenție și fără îndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fandări sau sărituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dacă sunt grave, la tratare doar prin intervenție chirurgicală”, precizează medicul ortoped.
Și alte tipuri de exerciții practice frecvent acasă, fără supraveghere, precum ridicările de gantere sau exercițiile cu elasticul, pot duce la accidentări la nivelul umărului, fie că este vorba de probleme preexistente și netratate, agravate de o mișcare greșită, cum ar fi calcificările, rupturile de coafă rotatorie, tendinitele sau sindromul de impingement, fie că este vorba despre leziuni acute noi, precum întinderile de ligament sau rupturile de tendoane la nivelul umărului.
Recomandările specialiștilor
Dr. Ion Bogdan Codorean are și câteva recomandări pentru cei care practică sport acasă, pentru a reduce riscurile de accidentări la umăr, gleznă sau genunchi.
„Este obligatorie încălzirea timp de 10 minute înaintea practicării oricărui tip de mișcare. În plus, eu recomand creșterea treptată, progresivă, a greutăților sau a numărului de exerciții executate în fiecare serie propusă”, spune Dr. Codrean.
Medicul ortoped, specializat în traumatologie sportivă, recomandă și mai multă atenție celor care își reiau activitatea fizică după o pauză mai lungă.
”Dacă nu ați mai făcut sport demult, nu luați ganterele de 5 kg, de la prima ședință, așa cum, nu vă „lăcomiți” făcând serii de câte 20 de exerciții. Pentru oase, pentru mușchi, pentru sănătate și pentru starea de bine de după sport este mult mai bine să începeți cu gantere mici și serii scurte cu repetări puține care vă vor permite, într-o perioadă de timp, să vă creșteți potențialul sportiv”, adaugă medicul care îi sfătuiește totodată pe cei care suferă traumatisme de orice fel în urma sportului să nu amâne vizita de ortoped, pentru că problemele se pot agrava.