Declarație șoc: Pentru scrimă a fost un an pierdut

Declarație șoc: Pentru scrimă a fost un an pierdut
  • Postat de: Adrian Horeboiu
  • in

Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea, a declarat că pentru scrimă 2020 a fost un an pierdut cu excepţia primelor două luni, având în vedere că nicio competiţie internă sau internaţională nu s-a mai organizat de la întreruperea din primăvară, cauzată de declanşarea pandemiei de coronavirus.

“Normal că nu ne aşteptam la un asemenea an, cum nu se aştepta nimeni. Nu am reluat competiţiile nici în plan intern, pentru că am avut cazuri de coronavirus şi în cadrul loturilor şi atunci am preferat să nu riscăm nimic. Până în ultimul moment am stat să vedem dacă le ţinem sau nu (n.r. – Campionatele Naţionale). Din păcate pentru scrimă a fost un an pierdut, cu excepţia primelor două luni… Însă siguranţa sportivilor a fost mult mai importantă decât un campionat naţional”, a spus preşedintele.

“Noi doream să le ţinem pe toate în noiembrie, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu cred că risca nimeni să adune atâţia copii de exemplu într-o sală. Nu poţi să faci aşa ceva… la competiţie ar fi venit copii de la 8 ani. Aşa că impactul ăsta al pandemiei l-am resimţit din plin. Pe sportivi i-am ţinut pe toţi numai în pregătire. Au fost foarte mulţi bani cheltuiţi pe pregătire şi pe testări. Pentru că nu se putea intra în cantonament fără testare”, a adăugat el.

 

Florea a explicat că deciziile au fost luate ţinându-se cont şi de hotărârile Federaţiei Internaţionale de Scrimă, aceasta asistând toate competiţiile ca urmare a pandemiei.

“Noi am făcut ce a făcut şi Federaţia Internaţională, adică am preferat să punem înainte siguranţa şi sănătatea sportivilor şi a staff-urilor tehnice. Am luat decizii şi în funcţie de ce se întâmpla afară… e riscul prea mare să se îmbolnăvească sportivi de valoare, atunci ce faci? Pentru anul următor am pus pe calendar competiţiile la fel ca anul trecut, dar să vedem dacă se vor putea ţine”, a menţionat Marius Florea.

“Încercăm să facem tot ce ţine de noi să le oferim toate condiţiile sportivilor. Am încercat să suplinim lipsa competiţiilor cu cât mai multă muncă. Anul acesta nu a existat pauză practic, decât foarte, foarte puţin timp în care sportivii au fost acasă. Din păcate nu ştim cum va influenţa lipsa competiţiilor, nu ştim ce se va întâmpla, dar noi trebuie să fim tot timpul pregătiţi”, a precizat oficialul Federaţiei Române de Scrimă.

În condiţiile actuale, principalul rezultat al scrimei româneşti a fost obţinut de Ana-Maria Popescu. Ea a fost declarată câştigătoarea Cupei Mondiale la spadă, pentru a patra oară, de către Federaţia Internaţională de Scrimă, care a decis ca sportivii câştigători ai clasamentelor anuale 2020 la juniori şi seniori, individual şi pe echipe, să fie desemnaţi în funcţie de clasamentul mondial de la nivelul lunii martie 2020, atunci când a fost oprită activitatea competiţională.

 

“Este însă foarte bine că Ana-Maria Brânză Popescu a câştigat Cupa Mondială, iar ea este în proporţie de 99% calificată la Jocurile Olimpice. Am avut şi două medalii la fete la Europenele de juniori, la sabie (n.r. – bronz Ilinca Pantiş) şi floretă (n.r. – bronz Emilia Corbu)… nu e rău. Deci începusem foarte bine anul”, a explicat Florea.

În ceea ce priveşte calificările la Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiţie amânată pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, Federaţia Română de Scrimă speră să califice doi sportivi şi să câştige o medalie.

 

“Bianca Pascu este pe loc calificabil la Jocurile Olimpice. Dar aşteptăm hotărârea Federaţiei Internaţionale privind începerea competiţiilor. În principiu, conform discuţiilor de acum câteva zile, vom începe competiţiile în primul weekend din februarie. Acum rămâne de văzut”, a menţionat preşedintele.

“Pentru calificarea la Jocurile Olimpice mai avem concursuri zonale la patru arme, iar acolo este un singur loc pentru fiecare armă în parte. Este floretă fete, floretă băieţi, spadă băieţi şi sabie fete, dar eu sper ca aici Bianca Pascu să se califice pe criteriul doi. Obiectivul în momentul de faţă este să calificăm doi sportivi şi sperăm să luăm o medalie la Tokyo. Normal că noi încercăm să încercăm să calificăm cât mai mulţi, maximum sunt şase, acum rămâne de văzut”, a adăugat Marius Florea.

În vârstă de 36 de ani, Ana-Maria Popescu, locul 1 în clasamentul mondial FIE la spadă, a fost declarată câştigătoare a Cupei Mondiale de către Federaţia Internaţională de Scrimă în acest sezon. În 12 ianuarie, ea s-a clasat pe locul al doilea la Cupa Mondială de spadă de la Havana (Cuba), fiind învinsă în finală de poloneza Aleksandra Zamachowska. Ulterior, la 26 ianuarie, Ana-Maria Popescu a câştigat proba individuală feminină din cadrul Cupei Mondiale de spadă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o în finală pe italianca Mara Navarria.

 

România a obţinut la Campionatele Europene de cadeţi de la Porec (Croaţia), din 22-26 februarie, doar un loc 4 cu echipa feminină de sabie.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!