Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă (FRTM), Cristinel Romanescu, a declarat, joi, că încearcă să determine cât mai multe administraţii locale să investească în acest sport, mai ales că pentru a fi practicat de copii nu este nevoie decât de o masă sau două în cadrul unei şcoli, informează AGERPRES.
Prezent la Şcoala Nr. 103 din Capitală la un eveniment de promovare a sportului, Romanescu a menţionat că este extrem de important ca toţi copiii să facă mişcare.
“Ne dorim foarte mult ca aceşti copii să intre cât mai des în sălile de sport sau pe terenurile de sport. Să practice un sport, pentru că în momentul acesta România este pe locul 2 la obezitate infantilă. Iar noi ne dorim să fim pe locul 2 la medalii, nu în asemenea clasamente. Întotdeauna mi-a plăcut să joc tenis de masă împreună cu copiii, cu atât mai mult cu cât în demonstraţia de azi l-am avut ca partener pe Darius Movileanu, care e speranţa României. Iar alături de el mai avem încă 5-6 juniori de mare valoare. Aceştia au luat locurile 1 şi 2 la Campionatele Europene de cadeţi, deci tenisul de masă are viitor”, a spus el.
“Încerc să determin cât mai multe administraţii locale şi judeţene să investească în tenis de masă. Pentru că nu îţi trebuie decât o masă sau două în sălile de sport pentru a practica tenisul de masă în şcoli. Mai greu e poate cu specialiştii, dar profesorii de educaţie fizică ar putea învăţa câteva elemente de iniţiere în tenis de masă. Iar noi, la federaţie, ne-am bucura să îi învăţăm aceste lucruri pentru că apoi noi de acolo vom extrage viitorii campioni. Antrenorii noştri fac selecţie în şcoli la fiecare început de an pentru că ne dorim cât mai mulţi practicanţi. Măcar 2-3 de Darius (n.r. – campionul mondial şi european la cadeţi Darius Movileanu) dacă am găsi pe an ne-am bucura… dar e foarte greu. Cluburile şcolare şi liceele cu program sportiv sunt cele care ne-au livrat mereu jucători de mare valoare. Din păcate acestea au mari probleme financiare pentru că investiţiile sunt mici în aceste cluburi şcolare”, a adăugat preşedintele.
Romanescu a precizat că federaţia derulează un proiect pentru montarea unui număr cât mai mare de mese de tenis în parcurile din principalele oraşe ale ţării. “La nivel naţional am un proiect, îl implementăm încet-încet. La Buzău de exemplu în vară au fost montate peste 20 de mese în parcurile din oraş. Şi m-am bucurat să văd de fiecare dată când treceam pe acolo copii care jucau tenis de masă cu bunicii sau părinţii. Aşa cum făceam şi noi o dată. Eu am învăţat tenis de masă pe catedră şi uite că mi-a folosit mai târziu. Tenisul de masă e ca mersul pe bicicletă, o dată învăţat nu-l vei uita niciodată. Nu vreau să mă laud, dar dacă mi se dă un loc, eu fac faţă la orice nivel. Pe listă pentru Tokyo sunt, dar în altă postură. Dar eu de multe ori când mergem în străinătate suplinesc şi antrenorii, iar uneori fac şi câte un antrenament mai relaxant”, a afirmat el.
Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă (FRTM), Cristinel Romanescu, şi campionul mondial şi european la cadeţi Darius Movileanu au participat miercuri, la Şcoala 143 la o acţiune de promovare a sportului din cadrul proiectului “Azi sunt profu tău de sport”, iniţiat de Asociaţia Junior Sport, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5. Proiectul cuprinde o serie de acţiuni la care participă, în perioada 2-17 decembrie, foşti campioni olimpici şi mondiali, antrenori şi preşedinţi de federaţii, printre care Anghel Iordănescu, Monica Iagăr, Nicu Vlad, Ana-Maria Popescu Brânză, Julianne Duckadam, Helmut Duckadam, Cristinel Romanescu, Silvia Stroescu, Gruia Docan, Alexandra Dulgheru şi Alina Dumitru.
Asociaţia Junior Sport a luat naştere în urmă cu opt ani, iar de atunci a iniţiat numeroase proiecte şi campanii de promovare a sportului în rândul copiilor. Printre acestea, proiectele “Azi sunt profu tău de sport” şi “Trimiteţi copiii la sport”. Unul din principalele proiecte ale asociaţiei este revista “Născut pentru sport”, cunoscută până în 2019 ca “Junior Sport”, revistă care anul acesta va fi distribuită gratuit în şcoli, în 10.000 de exemplare.