Noi detalii privind situația pârtiilor de ski din Europa. Scandal între țări vecine

Noi detalii privind situația pârtiilor de ski din Europa. Scandal între țări vecine

Noi detalii privind situația pârtiilor de ski din Europa. Creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus se pare că a favorizat luarea unei decizii în privința pârtiilor de ski.

Italia a decis închiderea pârtiilor de ski, iar la câțiva kilometri distanță, Austria face exact opusul

Italia și Austria, două dintre țările cu cele mai performante infrastructuri de ski din Europa, au intrat în coliziune în privința sezonului din această iarnă și mai ales pentru perioada vacanței de Crăciun. La finalul iernii trecute tocmai sezonul de ski a fost cel care a amplificat răspândirea COVID-19 în întreg Occidentul european. În aceste condiții, Italia zguduită de două valuri de infectare soldate cu peste 52.000 de morți, preferă siguranța sanitară în locul câștigurilor de la pârtii. Austria cu doar 5% decese faţă de vecina din sud, aproape 2.700 de morți, nu e dispusă la aceleași sacrificii.

Sezonul de ski, problemă europeană

Disputa se dă în special între Italia și Austria, după ce Guvernul de la Roma a decis să nu deschidă niciun fel de pârtie de sărbători, dar nici după, solicitând și insistând la Bruxelles ca şi alți parteneri europeni să rămână cu pârtiile închise până la 10 ianuarie 2021.Fiecare decide, însă, în mod autonom. Stațiunile de ski, în special din nordul peninsulei, generează venituri anuale de aproximativ 11 miliarde de euro, dintre care o treime provin din vacanțele petrecute de italieni, dar și de mii de turiști străini, în Alpi și Dolomiti, de Crăciun și de Anul Nou.

Din cauza pandemiei de COVID-19 și a celor aproximativ 25.800 de noi îmbolnăviri pe zi în medie și mai ales a numărului mare de decese, peste 720 în ultimele 24 de ore, premierul Giuseppe Conte nu permite cetățenilor ca în această iarnă să își petreacă vacanța de Crăciun la ski

„Dacă pârtiile trebuie să rămână închise acest lucru ar trebui să se aplice întregii Europe”, a comentat guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaya.

Indignat de faptul că în vreme ce în Tirolul de Sud nu se poate skia, de partea cealaltă a graniţei, în Austria, la numai câteva zeci de kilometri distanță, este permis accesul pe pârtii, italienii se tem în această perioadă de mare criză economică, în timp ce austriecii profită din plin.

„Pentru industria turistică din Austria și turismul său de iarnă, pandemia de COVID – 19 reprezintă o imensă amenințare din orice punct de vedere, atât al sănătății, cât și economic”, și-a justificat decizia luată de ministrul finanțelor din Viena, Gernot Blümel.

Potrivit acestuia, închiderea pârtiilor de ski ar presupune venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro în cele trei săptămâni de vacanță din preajma Crăciunului, Uniunea Europeană fiind nevoită în acest caz să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri. Un semn de alarmă referitor la o reluare a turismului pe pârtiile de ski vine și din partea președintelui Consiliului Superior de Sănătate, Franco Locatelli, care consideră că numerele actuale nu permit deschiderea sezonului de iarnă deoarece ar putea duce la reluarea curbei epidemiologice. Există însă alte țări, ca Elveția, care nu țin cont de niciun fel de avertisment și deja permit turiștilor să schieze, impunând condiții mult mai severe față de anii trecuți ca respectarea distanței de siguranță, purtarea măştii de protecție și igienizarea periodică a mâinilor.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!