În urma câștigării primului titlu mondial din istoria ciclismului românesc, calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo și după terminarea primului an la Elite din cadrul Cupei și Campionatului Mondial de MTB, sportivul care a pus România pe harta ciclismului mondial, Vlad Dascălu, este hotărât în 2021 să intre în din nou lupta pentru podiumul mondial și poate cine știe, chiar să câștige o medalie olimpică.
Pentru a îndeplini aceste misiuni de anvergură, el se antrenează din greu alături de întreaga sa echipă. În ultima sa provocare de la finalul acestui an, intitulată Ghost Training with a Racing Drone, Vlad a schimbat regulile unui antrenament clasic. Acesta s-a întrecut cu o dronă de curse pe drumurile superbe ale regiunii Păltiniș.
„Păltinișul e foarte spectaculos!”, a declarat Vlad Dascălu.
„Cunoșteam cât de cât locurile pe unde s-a desfășurat filmarea, dar și așa am avut surprize plăcute, iar experiența a fost una specială. Am stat la Păltiniș aproape cinci zile, în care m-am antrenat în locuri unde accesul este destul de greu.” a mai adăugat sportivul.
Fiind o zonă apreciată de majoritatea mountainbikeri-lor, Păltinișul oferă acestora un traseu prin pădurile interminabile de moizi și peisaje pe măsură. Toate competițiile desfășurate în această zonă sunt memorabile pentru toți entuziaștii de senzații tari care preferă să cucerească potecile cu bicicletele. Aceste calități ale Păltinișului puse la un loc îi oferă un loc de joacă nemaipomenit lui Vlad Dascălu.
Traseul de cursă a alternat poteci clasice, știute din competiții, cu trasee sălbatice din zonă. Daniel Sărdan, cunoscut local drept organizatorul competiției Prima Evadare și Transilvania Bike Trails Race, povestește demersul tehnologic: „Un lucru aparte a fost să reușim să-l sincronizăm pe Vlad cu tehnologia, cu dronele, cu camera pe cablu; practic, viteza lui cu viteza dronei.
Poate nu toată lumea știe, însă drona de concurs are o cameră în față prin care se uită pilotul și navighează printre copaci. Am mai montat o cameră în spate, ca să-l vadă pe Vlad și ca să mențină o distanță sigură. A fost o adevărată provocare pentru noi.”
Pe traseu au fost folosite în total trei drone de competiție, una principală și două de rezervă, iar în total au fost schimbate 20 de seturi de elice, pentru că acest tip de drone necesită elice printate 3D.
„Mi-a plăcut foarte mult duelul cu drona, fiindcă a trebuit să dau totul pentru a o urmări, mai ales pe urcări. Cred că ar fi un partener foarte bun de antrenament, dacă pilotul este la fel de bun ca băieții cu care am lucrat pentru acest proiect. O adevărată provocare!” a fost concluzia lui Vlad Dascălu după aventura din Păltiniș.