Categories: Știri

Măsuri speciale pentru cluburile și federațiile sportive în timp de criză COVID-19

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a anunțat măsurile pe care Guvernul le va lua pentru a veni în sprijinul cluburilor sportive a căror activitate este afectată în prezent de criza pandemiei COVID-19.

75% din salariu și amânarea plății facturilor la utilități și a chiriei

Astfel, salariații cluburilor și federațiilor sportive, angajați în baza Legii Educației Fizice și Sportului, vor beneficia de un venit minim de 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau contractului de activitate sportivă, plafonat la nivelul a 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie.

În același timp, cluburile și federațiile sportive vor beneficia de o amânare la plată a serviciilor de utilităţi, electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, dar şi a chiriei imobilelor în perioada stării de urgenţă, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

Ministrul consideră că adoptarea acestei hotărâri ar putea salva unele cluburi afectate de criza pandemiei COVID-19, menționând că pentru a beneficia de aceste măsuri trebuie să fie federații naționale și cluburi sportive care deţin Certificat de Identitate Sportivă.

”Printre măsurile luate de Guvern sunt mai multe măsuri la care se pot încadra cluburile, dar trebuie să fie agenţi economici. Eu nu spun că doar ajută sportul românesc aceste măsuri, îl salvează. Cel puţin pentru ligile inferioare, pentru discipline precum rugby, volei, baschet, care au jucători pe sume mici”, a mai spus ministrul.

”E o chestie care te ține în viață”

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că măsurile luate de Guvern, în ceea ce priveşte protejarea din punct de vedere economic a cluburilor şi federaţiilor sportive afectate de criza pandemiei COVID-19, sunt benefice, având capacitatea de a ţine sportul românesc în viaţă.

“Am văzut măsurile Guvernului şi consider că este o chestie benefică pentru sportul nostru, pentru că ne gândim şi la sportivi şi la partea administrativă. E o chestie care te ţine în viaţă. Acum îi scriam ministrului pentru că aş vrea să ştiu dacă noi intrăm pe acest buget de avarii de 75% sau intrăm pe salarizarea care deja există, cine depune aceste cereri, fiecare federaţie în parte sau ministerul ca entitate. Trebuie să existe nişte norme metodologice, să ştie fiecare ce face. Iar, aceste lucruri se vor aplica doar pe perioada asta de 30 de zile. Trebuie ştiut clar cine depune aceste hârtii. Noi avem bugete şi de la MTS, în afara veniturilor proprii, şi vrem să ştim banii ăştia vor fi sută la sută, sau nu vor mai veni bani deloc şi vor veni doar aceşti 75%. E foarte bună decizia, e foarte bine că ne-am gândit la ea, dar trebuie să avem şi nişte norme metodologice de implementare. În ceea ce priveşte plata utilităţilor este mai uşor, pentru că am închis instituţia şi fiecare lucrăm de acasă, ne întâlnim doar în situaţii excepţionale”, a declarat Petrache.

Măsurile ajută cluburile mici, dar nu sunt aplicabile pentru cluburile mari

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), Emilian Hulubei, a declarat joi, pentru AGERPRES, că măsurile luate de guvern, în ceea ce priveşte protejarea din punct de vedere economic a cluburilor şi federaţiilor sportive afectate de criza pandemiei COVID-19, vor ajuta cluburile mici, ideea fiind aceea de a nu se desfiinţa echipele.

Referitor la cluburile din Liga I, Hulubei a spus că este puţin probabil ca acestea să îndeplinească condiţiile pentru a accesa fondurile asigurate de stat pentru plata salariilor fotbaliştilor.

“Măsurile luate de Guvern ajută cluburile mici, clar. Dar nu ştiu dacă sunt aplicabile cluburilor mari. O să ajute Liga a II-a, Liga a III-a, după părerea mea cea mai avantajată va fi Liga a III-a, în cazul în care apelează la aceste măsuri. Dar sunt nişte condiţii specificate, să vedem dacă le îndeplinesc. În ceea ce priveşte Liga I, toate au bugete bazate în mare parte pe drepturile de televizare a meciurilor. Aceste măsuri sunt luate pentru întreg sportul, nu pentru fotbal în special. Apoi mai există o prevedere că trebuie să-i ţii minim şase luni angajaţi dacă beneficiază de aceste prevederi. Sunt nişte condiţii şi nu ştiu dacă cluburile din Liga I sunt dispuse să le acceseze. Dar la ligile inferioare e o măsură binevenită. Ideea este să nu se desfiinţeze echipele, pentru că mulţi au spus că nu au de unde să dea bani, pentru că majoritatea consiliilor locale au gestionat banii către sănătate şi nu avem ce face în condiţiile astea”, a declarat Hulubei pentru AGERPRES.

”Un colac de salvare pentru cluburi”

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Ordonanţa de urgenţă privind protecţia socială în sport adoptată de Guvernul României reprezintă un colac de salvare pentru cluburi şi a apreciat faptul că autorităţile centrale şi-au întors privirea şi către sport.

“Suntem într-o situaţie fără precedent, nemaiîntâlnită în sport şi în lume, iar Ordonanţa de urgenţă a Guvernului este binevenită pentru că e foarte important să îi protejăm pe sportivi şi pe toţi ceilalţi participanţi la activitatea sportivă. Nu ştim cât va dura această pandemie şi e bine că autorităţile centrale şi-au întors privirea şi către sport. Ordonanţa poate fi un colac de salvare pentru că în baschet pe lângă echipele de seniori avem şi echipe de juniori, avem multe cluburi private care în acest moment şi-au întrerupt activitatea. Cluburile sunt mici afaceri şi riscă să dispară, ele trăiesc din taxele de formare a jucătorilor şi din sponsorizări, iar aceste lucruri nu mai există acum”, a spus Păun.

“Noi la federaţie ne-am limitat activitatea, oamenii sunt acasă, sunt doar câţiva la permanenţă, ca să spun aşa. Deci cumva s-au redus în acest mod şi cheltuielile cu utilităţile. Sunt măsuri bune pentru că este o situaţie foarte, foarte dificilă şi e greu de prognozat ce va fi pe viitor”, a adăugat preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

 

Distribuie:
Iuliana Roca

Pasionată de comunicare, mass media și relații publice, cu peste 20 de ani de experiență în presa scrisă, social media, organizare de evenimente și campanii de comunicare. Mamă a unui băiețel, deține blogul personal de ”scrieri felurite” - iulianaroca.ro -, cu povești inspirate din viață.

Recent Posts

Larisa Iordache s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit reacțiile ulterioare

Larisa Iordache s-a vaccinat  împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit ce reacții a avut ulterior.  …

4 years ago

Simona Halep a fost răzbunată! Secretul victoriei în fața Serenei Williams

Simona Halep a fost răzbunată! După ce a pierdut sferturile de finală în fața Serenei…

4 years ago

Surpriză UEFA! Decizie neașteptată pentru Colțescu, după scandalul de rasism

UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat…

4 years ago

”Să nu renunți niciodată!” Mesajul Simonei Halep după revenirea incredibilă din turul secund de la Australian Open

Simona Halep a dovedit astăzi că este o mare campioană. Deși abia în turul secund…

4 years ago

Ce reușită! Simona Halep obține o victorie muncită și spectaculoasă la Australian Open

Simona Halep reușește să obțină o victorie muncită și spectaculoasă în turul secund al turneului…

4 years ago

Succes uriaș la Australian Open! Ce spune Sorana Cîrstea despre victorie

Sorana Cîrstea a obținut o victorie uriașă în turul doi de la Australian Open. Jucătoarea…

4 years ago