Categories: Știri

Legendele șahului vin la Campionatul Mondial de Veterani din București

Monștrii sacri ai sportului minții se reunesc la București, în perioada 11-24 noiembrie 2019, la cea de-a 29-a ediție a Campionatului Mondial de Șah pentru Veterani. Evenimentul se va desfășura la Rin Grand Hotel și este organizat de Federația Română de Șah (FRŞah), cu sprijinul Primariei Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB).

În concurs s-au înscris peste 350 de participați din 54 de țări din toate colțurile lumii, mulți dintre ei nume sonore.

Printre vedetele evenimentului se află și Nona Gaprindaşvili, legendara şahistă din Georgia, ELO (rating în ierahia mondială) 2275, la secţiunea 65+. Fosta campioană mondială şi încă jucătoare redutabilă, la vârsta de 75 de ani, este în primele 250 de șahiste din lume.

La masculin, categoria 65+, lista este deschisă de un alt şahist care a făcut istorie, armeanul Rafael Vaganian. Acesta este ELO 2514, fost campion al URSS în 1988 şi membru în echipele URSS şi Armeniei.

“Este una dintre competiţiile sportive de cea mai mare amploare găzduite de România în acest an, iar succesul în organizarea ei va conduce la creşterea prestigiului ţării noastre în lume”, a declarat Ion Şerban Dobronăuţeanu, reprezentant al României în board-ul FRŞah.

Țara noastră va fi reprezentată de 60 de sportivi, printre care Florin Gheorghiu, ELO 2.605, primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional. A fost campion mondial la juniori, pe când avea doar 19 ani, iar la 75 de ani se va bate din nou pentru titlul suprem cu cei mai buni din lume. Florin Gheorghiu vorbeşte fluent cinci limbi străine: franceza, engleza, rusa, germana și spaniola.

”Șahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele. Poți să inveți să-l joci la orice vârstă și în șah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie să te retragi vreodată. În plus, te ajută să-ți menții mintea antrenată și să fii activ în societate cât mai mult timp. Veteranii foarte cunoscuți, prezenți la această ediție a Campionatului Mondial, sunt dovada vie a acestui raționament”, a precizat Alexandra Dobre, directorul general al CSMB.

Rundele de joc vor avea loc zilnic, din 12 și până pe 23 noiembrie, la ora 15.00. În ultima zi a campionatului, atunci când se vor decide învingătorii, concursul va începe la ora 14.00.

Distribuie:
Iuliana Roca

Pasionată de comunicare, mass media și relații publice, cu peste 20 de ani de experiență în presa scrisă, social media, organizare de evenimente și campanii de comunicare. Mamă a unui băiețel, deține blogul personal de ”scrieri felurite” - iulianaroca.ro -, cu povești inspirate din viață.

Recent Posts

Larisa Iordache s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit reacțiile ulterioare

Larisa Iordache s-a vaccinat  împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit ce reacții a avut ulterior.  …

3 years ago

Simona Halep a fost răzbunată! Secretul victoriei în fața Serenei Williams

Simona Halep a fost răzbunată! După ce a pierdut sferturile de finală în fața Serenei…

3 years ago

Surpriză UEFA! Decizie neașteptată pentru Colțescu, după scandalul de rasism

UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat…

3 years ago

”Să nu renunți niciodată!” Mesajul Simonei Halep după revenirea incredibilă din turul secund de la Australian Open

Simona Halep a dovedit astăzi că este o mare campioană. Deși abia în turul secund…

3 years ago

Ce reușită! Simona Halep obține o victorie muncită și spectaculoasă la Australian Open

Simona Halep reușește să obțină o victorie muncită și spectaculoasă în turul secund al turneului…

3 years ago

Succes uriaș la Australian Open! Ce spune Sorana Cîrstea despre victorie

Sorana Cîrstea a obținut o victorie uriașă în turul doi de la Australian Open. Jucătoarea…

3 years ago