Astăzi e zi de sărbătoare. Sute de mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Care sunt sportivii români sărbătoriți astăzi.
Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României. Conform tradiţiei, Andrei este apostolul care a ajuns pe teritoriul ţării noastre, în Dobrogea, unde a întemeiat primele comunităţi creştine.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una foarte importantă pentru români și, de-a lungul timpului, au fost respectate nenumărate obiceiuri și tradiții specifice sărbătorii, unele păstrate și azi.
În noaptea de Sf. Andrei, fetele nemăritate își pot afla ursitul – punând sub pernă busuioc, ursitul va apărea în visul fetei.
De Sfântul Andrei femeile întorc oalele şi cănile cu gura în jos sau scot din soba cenuşa caldă pentru că strigoii să nu se adăpostească la căldura sau împrăştie prin curte bucăţi de pâine pe care strigoii să le mănânce şi să nu mai intre în casă. Ca să se apere de vârcolaci atârnă şiruri de usturoi la intrare şi lasă candela aprinsă.
Animalelor li se amestecă în hrană câte un fir de busuioc sau li se pune o picătură de aghiasma în apă, pentru a fi protejate.
De Sfântul Andrei se poate afla și prognoza pentru iarna care vine, dar și pentru anul următor. Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea. Totodată, potrivit tradiției, se iau 12 cepe, câte una pentru fiecare lună a anului viitor, care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun, iar cepele stricate arată că lunile respective vor fi ploioase cu grindină, în timp ce cele care au încolțit indică luni favorabile pentru recoltă.
Poate cea mai cunoscută tradiție de Sf. Andrei, răspândită și respectată și astăzi, este cea a grâului pus la încolțit pentru fiecare membru al familiei. În funcție de cât de frumos și înalt va crește grâul, anul va fi bogat și cu sănătate.
Aproape 720.000 de români, dintre care aproape 370.000 de bărbați și circa 350.000 de femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.
Prenumele de Andrei și Andreea provin de la numele elen „Andreas”, derivat de la cuvântul „andreios”, care înseamnă „bărbătesc, curajos”.
În această zi, sunt sărbătorite nu doar persoanele care poartă numele de Andrei / Andreea, dar și variante derivate ale acestor nume: Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia, Deea etc.
Printre sărbătoriții de azi se numără și mari personalități ale sportului românesc.
Andrei Pavel – Jucător și antrenor de tenis român, fost antrenor al Simonei Halep și al lui Marius Copil, unul dintre cei mai mari jucători de tenis ai României, și-a încheiat cariera competițională la simplu în anul 2009, la turneul BCR OPEN România. Cea mai bună poziție în clasamentul ATP a fost în anul 2004 când a ocupat locul 13. În palmaresul său se află trei titluri ATP câștigate la simplu: Tokyo 1998, Sankt Poelten 2000 și Montreal 2001 și șase la dublu: București 1998, Kitzbuhel 2005, Auckland 2006, Munchen 2006, Gstaad 2006, Barcelona 2007.
Andreea Răducanu – Gimnastă română de talie mondială, autoare, jurnalistă și comentatoare sportivă, medaliată cu aur pe echipe și argint la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, multiplu medaliată cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică. La Olimpiada de la Sydney, Comitetul Olimpic Internațional a decis să-i retragă medalia de aur de la individual compus, fiind testată pozitiv pentru o substanță interzisă la acea vreme, pseudoefedrină. Deși s-a dovedit că nu era vorba de dopaj, Andreea nu a primit niciodată medalia înapoi. Andreea Răducanu a fost președinte al Federației Române de Gimnastică, în perioada 2017 -2019.
Andreea Chițu – Judoka Andreea Chiţu a obţinut medalia de argint la Campionatele Europene de judo de la Praga (Cehia), în limitele cat. 52 kg. vicecampioană mondială în 2014 şi 2015, Andreea Chiţu (32 ani) a câştigat titlul european în 2012, la Celiabinsk, iar în 2015 a luat medalia de aur la Jocurile Europene, care a contat şi ca titlu continental.
Andrei Cîrstea – În vârstă de 36 de ani, căpitanul Politehnicii Iași, a ajuns la începutul lunii noiembrie, la jocul cu numărul 400 în Liga I. Cele mai multe prezențe în tricoul unei formații, 171, le are la Poli. În afară de gruparea orașului natal, Bacău, și de actuala echipă, atacantul a mai jucat în țară doar în prima divizie, la FCSB, Poli Timișoara, Dinamo, FC Brașov. În străinătate, Cristea a bifat 45 de meciuri și 12 goluri în trei sezoane, în Germania, Italia și Azerbaijan. Golgeter al României în 2010, în tricoul lui Dinamo, Cristea mai are și 10 prezențe în echipa națională, 36 în cupele europene (6 goluri), și 24 în Cupa României, în care a dat 11 goluri.
Andreea Mitu – Jucătoare de tenis cu o carieră promițătoare până la pauza luată în 2018, când a devenit mama unui băiețel. Ea a ajuns pe locul 68 WTA la simplu și a reușit să învingă jucătoare precum Karolina Pliskova. Anul acesta, după revenirea în joc, Andreea Mitu a câștigat turneul de la Praga la proba de dublu, alături de Ligia Marozava.
Andreea Roșca – Tânara jucătoare de tenis a reuşit să câștige ambele finale – la simplu și la dublu – într-un singur turneu. Și nu doar o dată, ci de două ori, la diferență de o săptămână, ambele turnee ITF de la Heraklion. Ea şi-a trecut în palmares al treilea său titlu ITF la simplu în 2020, după ce primul l-a obţinut în Antalya. Ea are şi patru titluri la dublu în acest an, toate la Heraklion, trei alături de Ioana Loredana Roşca şi unul alături de Oana Gavrilă.
Andrei Stoica – Campion mondial SUPERKOMBAT la categoria super-cruiser, titlu deținut de acesta încă din 2013. Andrei Stoica este în top 10 mondial la categoria semi-grea în ambele clasamente GLORY și LiverKick.com.
Pentru toți sportivii români sărbătoriți astăzi, dar și pentru toți românii care își sărbătoresc astăzi onomastica: La mulți ani!
Larisa Iordache s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit ce reacții a avut ulterior. …
Simona Halep a fost răzbunată! După ce a pierdut sferturile de finală în fața Serenei…
UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat…
Simona Halep a dovedit astăzi că este o mare campioană. Deși abia în turul secund…
Simona Halep reușește să obțină o victorie muncită și spectaculoasă în turul secund al turneului…
Sorana Cîrstea a obținut o victorie uriașă în turul doi de la Australian Open. Jucătoarea…