Prima competiție sportivă în România, în pandemie, pe 12 iunie

Prima competiție sportivă în România, în pandemie, pe 12 iunie
  • Postat de: Iuliana Roca
  • in

Prima competiție sportivă în România, după suspendarea activităților din cauza pandemiei de coronavirus, va avea loc pe 12 iunie, potrivit anunțului făcut de Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului, în cadrul emisiunii ”România – stare de alertă”, difuzată de Radia România Actualități.

”Din solicitările pe care le avem până în acest moment la MTS se pare că prima competiție va fi Liga 1 de fotbal, Liga profesionistă de fotbal, 12 iunie va fi data la care vor începe meciurile din campionatul nostru intens de fotbal, Liga 1, dar avem deja semnale și solicitări și din partea altor câtorva câtorva federaţii, adică din zona ciclismului, apropos de sport individual în aer liber, motociclism și automobilul”, a declarat Ionuț Stroe.

Acesta a adăugat că reluarea competițiilor sportive se va face, în prima fază, fără spectatori.

”Evident că acel gol din tribune îl resimţim în egală măsură şi noi, cei care am fi mers să vedem aceste spectacole fotbalistice sau de altă natură, dar şi parcipanţii, fotbaliştii, pentru că ei au nevoie de susţinere, suportul, în definitiv, fotbalul este un spectacol sau toate celelalte sporturi presupun susţinerea şi participarea publicului. O vom face fără spectatori, tocmai pentru a proteja sănătatea publică”, a precizat Stroe.

Acesta a menționat că deocamdată singurele competiții care ar putea începe în țara noastră sunt cele în aer liber, atât la seniori, cât și la juniori, dar respectând anumite condiții.

Potrivit acestuia, este nevoie în primul rând de o informare oficială din partea organizatorului de competiție adresată Ministerului Tineretului și Sportului pentru a le transmite aceste lucruri şi pentru a organiza împreună în cele mai bune condiţii de siguranță din vedere medical, al sănătății tuturor participanților.

”În al doilea rând, în mod evident, pentru a începe o competiție în România e nevoie de o fază de pregătire a acelor sportivi pentru acomodarea la efort. În egală măsură, atât noi, cât şi organizatorii de competiţii şi clubul trebuie să ţinem cont de această perioadă de pregătire specifică. La fel, în cazul copiilor şi în cazul juniorilor, trebuie în mod obligatoriu obținut acordul parental scris şi, evident, putem continua cu toate cerinţele tehnice specificate în ordinul pe care l-am dat”, a menționat Ionuț Stroe.

Pentru sporturile de echipă, recomandarea fermă este ca pregătirea, dar și competițiile să se desfășoare într-un regim închis, respectând şi un calendar de testare și limitarea accesului la aceste evenimente.

”Evident, nu mai e cazul să o spun, dar simt nevoia de fiecare dată, având în vedere contextul epidemiologic, să spun că dacă cineva dă drumul sau permite sportivilor să meargă și acasă sau în alte părţi şi apoi revin în antrenament riscul de infectare creşte, apropo de solicitările celor de la fotbal de a părăsi aceste cantonamente în izolare. Celelalte sporturi şi loturile olimpice, de exemplu, nu au făcut această solicitare. Ele se găsesc în pregătire la Izvorani şi la Snagov”, a adăugat ministrul Tineretului și Sportului.

Referitor la sporturile în apă, Ionuț Stroe a specificat că antrenamentele în bazine pot fi reluate, chiar și în interior, dar numai individual, respectând regula de a utiliza un singur culoar pentru un singur sportiv, pentru un singur înotător şi cu acces limitat şi bine specificat la duşuri şi vestiare, la aceste spaţii comune, care altor sporturi le sunt restricţionate.

În ceea ce privește reluarea antrenamentelor în spații închise, purtarea măştii este obligatorie în interior până în momentul în care începe antrenamentul. În timpul activităților fizice intense nu este obligatorie masca, dar spațiul de pregătire în interior trebuie să permită menţinerea celor şapte metri pătraţi pentru fiecare dintre participanţi. Accesul la sală se va face numai în baza unor programări prealabile, după un orar clar, cu un tabel nominal al tuturor partcipanţilor, astfel încât în cazul unei anchete epidemiologice să fie depistaţi cu ușurință.

Distribuie:

Citeste si:

Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!