Categories: Știri

Discipline sportive care nu pot relua activitatea

Mai multe discipline sportive de echipă au dificutăți în reluarea antrenamentelor și competițiilor din lipsa resurselor financiare.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, joi, pentru AGERPRES, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii federaţiilor sporturilor de echipă, precum volei, baschet, polo, rugby şi hochei, că aceste discipline au dificultăţi în reluarea antrenamentelor şi competiţiilor deoarece nu dispun de puterea financiară a fotbalului.

“Ideea acestei întâlniri a fost de a găsi împreună soluţii pentru reluarea activităţii atât de antrenament, cât şi competiţionale la sporturile de echipă care nu au puterea financiară a fotbalului. Pentru că în momentul de faţă aceste sporturi au dificultăţi în reluarea acestor activităţi sportive. Ele sunt cele mai afectate sporturi în acest moment având în vedere acest caracter colectiv, faptul că sunt sporturi de contact şi că implică un număr mare de participanţi. Astea sunt problemele sporturilor de echipă în acest moment. Ele se pot antrena, dar în mod limitat. Nu au puterea financiară a fotbalului pentru a-şi permite acele cantonamente de izolare costisitoare sau cele trei teste COVID-19 succesive pentru că evident competiţiile lor nu generează atâtea venituri. Dar împreună am gândit soluţii şi propuneri către Ministerul Sănătăţi şi Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru reluarea activităţilor, pentru relaxarea anumitor măsuri dacă se poate. Aceste propuneri nu vizează neapărat următorul prag de relaxare. Tot ceea ce am discutat a fost pe termen scurt, termen mediu şi lung. Nu am fixat anumite repere”, a spus Stroe.

“Mi-am dorit să aflu situaţia la zi a acestor federaţii, cât şi a cluburilor lor. Pentru că o federaţie puternică înseamnă că are cluburi puternice, nu invers. Le-am recomandat totodată elaborarea unor norme şi regulamente interne specifice fiecărui sport prin care să nuanţeze şi să completeze ordinele de ministru. Pentru a fi mai uşor de înţeles pentru fiecare sportiv sau echipă în parte cum se aplică acele norme sau reglementări descrise acolo. Aceste norme interne vor ajuta enorm de mult, aşa cum s-a întâmplat la fotbal. Aşa că m-aş bucura enorm dacă aceste federaţii ar nuanţa acele ordine de ministru. Iar până săptămâna viitoare vom avea şi aceste regulamente interne”, a adăugat ministrul.

Stroe a menţionat că administratorii trebuie să deschidă bazele şi sălile de sport deoarece au posibilitatea legală. “Le-am retransmis federaţiilor apelul meu de a redeschide bazele şi sălile de sport, bineînţeles cu respectarea normelor în vigoare. Pentru că trebuie să ne adaptăm şi să învăţăm să trăim cu acest virus. În egală măsură trebuie să ne asumăm responsabilitatea deschiderii tuturor bazelor sportive pentru că avem posibilitatea legală să o facem. Nu e un efort prea mare pentru administratorii acestor baze, o pot face. Însă, din păcate, azi avem în ţară foarte multe baze închise, baze atât publice, cât şi în regim privat”, a afirmat el.

Ministerul va încerca să ajute federaţiile naţionale să depăşească şi din punct de vedere financiar dificultăţile cauzate de pandemia de coronavirus.

“Ne-am afirmat încă o dată disponibilitatea să ajutăm aceste federaţii ale sporturilor de echipă să depăşească dificultăţile legate de această pandemie. Atât sub aspect financiar, apropo de banii pe care îi primesc de la stat, cât şi sub aspectul flexibilizării acelei metodologii şi a contractelor de finanţare de pe parcursul acestui an. Pentru că în mod evident pandemia i-a afectat, iar noi, mai mult ca oricând, trebuie să le fim alături. Mă bucur că aceste federaţii ale sporturilor de echipă au înaintat azi propuneri atât pe zona măsurilor specifice pentru această perioadă de blocaj, dar mai ales modificări structurale care vizează Legea Sportului sau HG 1447… lucruri foarte importante”, a precizat Stroe.

La întâlnirea de joi cu ministrul Ionuţ Stroe de la sediul MTS au participat Alexandru Hălăucă (preşedinte FR Hochei pe Gheaţă), Gheorghe Vişan (preşedinte FR Volei), Alin Petrache (preşedinte FR Rugby), Florin Matei (secretar general FR Rugby), Dan Berceanu (secretar general FR Baschet), Doru Toma (consilier juridic FR Baschet) şi Călin Găvruş (preşedintele FR Polo pe Apă).

De asemenea, la discuţii a asistat şi Călin Matei, vicepreşedintele Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative privind sportul organizat din România, care a înaintat MTS propunerile de relaxare în ce priveşte sporturile e echipă, elaborate de reprezentanţii Comisiei.

Distribuie:
Iuliana Roca

Pasionată de comunicare, mass media și relații publice, cu peste 20 de ani de experiență în presa scrisă, social media, organizare de evenimente și campanii de comunicare. Mamă a unui băiețel, deține blogul personal de ”scrieri felurite” - iulianaroca.ro -, cu povești inspirate din viață.

Recent Posts

Larisa Iordache s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit reacțiile ulterioare

Larisa Iordache s-a vaccinat  împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit ce reacții a avut ulterior.  …

3 years ago

Simona Halep a fost răzbunată! Secretul victoriei în fața Serenei Williams

Simona Halep a fost răzbunată! După ce a pierdut sferturile de finală în fața Serenei…

3 years ago

Surpriză UEFA! Decizie neașteptată pentru Colțescu, după scandalul de rasism

UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat…

3 years ago

”Să nu renunți niciodată!” Mesajul Simonei Halep după revenirea incredibilă din turul secund de la Australian Open

Simona Halep a dovedit astăzi că este o mare campioană. Deși abia în turul secund…

3 years ago

Ce reușită! Simona Halep obține o victorie muncită și spectaculoasă la Australian Open

Simona Halep reușește să obțină o victorie muncită și spectaculoasă în turul secund al turneului…

3 years ago

Succes uriaș la Australian Open! Ce spune Sorana Cîrstea despre victorie

Sorana Cîrstea a obținut o victorie uriașă în turul doi de la Australian Open. Jucătoarea…

3 years ago