COVID-19 lasă România fără șanse la medalie la Europenele de Judo

COVID-19 lasă România fără șanse la medalie la Europenele de Judo

România pleacă la Campionatul European de Judo fără favoriții la medalii din cauza COVID-19. Cei mai buni jucători din lotul național au fost depistați pozitiv la noul coronavirus.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat că din lotul României pentru Campionatele Europene din Cehia vor lipsi chiar sportivii cu șanse sigure la cel puțin o medalie, din cauza infectărilor cu COVID-19 sau a accidentărilor anterioare.

Cosmin Gușă a subliniat că cea mai mare pierdere este la competițiile de masculin, pentru că din lot lipsește chiar sportivul român cu cele mai mari șanse la o medalie.

“La masculin avem problema favoritului nostru care se înscria la o medalie, Vlăduţ Simionescu, care la testul pe care l-a făcut vineri a fost depistat pozitiv la COVID şi a trebuit să-l ţinem acasă, pentru că prevederile sunt foarte drastice. Conform regulamentului Federaţiei Europene de Judo, se fac două teste la interval de 48 de ore înainte cu cinci zile de ajungerea în Cehia, urmând ca în această seară, când ajung în Cehia, să le facă un al treilea test. Au fost cazuri acum două săptămâni, la Budapesta, la Grand Slam, când întregul lot al Italiei a fost trimis acasă, pentru că unul dintre sportivi a fost găsit pozitiv. Sperăm să nu fie cazul la noi”, a declarat Cosmin Gușă pentru Agerpres.

Nici la feminin, lotul național de judo nu stă mai bine, fiind privat de sportivele valoroase și din cauza COVID-19, dar și a accidentărilor.

“La feminin avem două accidentări şi un COVID, accidentările mai vechi ale Monicăi Ungureanu, care a luat bronzul la precedentele Europene, şi accidentarea gravă a Loredanei Ohâi, de la 57 de kilograme. Ambele sunt în pregătire şi vor reintra în competiţii din ianuarie, au fost operate şi recuperate în străinătate, pentru că nu am avut posibilitatea în ţară. Dar ne gândim doar la calificarea la Olimpiada de anul viitor. Şi tot la 57 de kilograme, din nefericire, pentru că era într-o formă bună, pe Corina Ştefan (ex-Căprioriu) a lovit-o COVID-ul şi nu a putut să facă deplasarea”, a adăugat Cosmin Gușă.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo își păstrează încă speranțele pentru medalii europene.

”La feminin, la 52 de kg, Andreea Chiţu, a şi fost prezentată în materialul de ieri al Federaţiei Europene de Judo ca fiind una dintre favorite la medalia de aur. Ea este secondată de Alexandra Pop, care anul acesta a schimbat categoria, de la 48 la 52 de kg. O mai avem pe Ştefania Dobre la 63 de kg. Ea oricând poate să furnizeze o surpriză, a trecut de un an la seniori. Şi mai avem la 70 kg sportiva noastră tânără, Serafima Moscalu, o sportivă foarte puternică şi surprinzătoare la competiţiile internaţionale la care a apucat să participe”, a precizat oficialul Federației Române de Judo.

Cosmin Gușă crede că și băieții din lotul de judo au șansa lor la o medalie la Campionatul European, programat pentru 19 -21 noiembrie la Praga.

”Lotul pe care l-am deplasat este valid şi este format din judoka de experienţă, precum Alexandru Raicu, la 73 de kg, care are şansa lui la medalie, dublat de campionul naţional de tineret Adrian Şulcă. La 81 de kg îl avem pe Marcel Cercea, la 66 de kg avem speranţe cu Petr Zhukov, românul naturalizat din rus, care începe să confirme, alături de campionul la tineret Laris Borş-Dumitrescu, care are şi el şansa lui. Şi mai avem doi sportivi, unul la 90 de kg, medaliat la juniori, Alexandru Creţ, şi Eduard Şerban, la 100 de kg, care săptămâna trecută a fost dublu-medaliat la juniori şi tineret cu bronz şi avem speranţe să facă o figură frumoasă”, a mai spus Cosmin Gușă.

Referitor la calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Guşă a precizat că orice medalie obţinută la Europene îi propulsează pe sportivii români în această cursă: “Orice medalie, pentru oricare din lot, la Campionatele Europene, îl duce aproape automat la Jocurile Olimpice, pentru că punctajul este unul mare. Fiecare fiind clasat în primii 30-40, îi propulsează cu 10-15 locuri în sus orice medalie de la bronz în sus. Şi clasările pe 5-7 contează, dar se punctează mai puţin”, a explicat Președintele Federației de Judo.

Distribuie:

Citeste si:

  • Decizie finală! Sportivii români rămași fără medalii la olimpiadă...
  • Incredibil! Mesajul ales de Diego Maradona în timpul vieții pentru pia...
  • Rând pe rând, cluburile de fotbal aduc un omagiu. Napoli, în doliu...
  • Attachment

    Ne bucurăm că ai accesat sportghid.ro! Sportghid.ro te introduce în lumea sportului prin știri, articole și reportaje și îți oferă posibilitatea de a afla unde poți să practici sportul preferat!