Alertă în rugbyul mondial! „Epidemie” de demență timpurie printre jucători. Un număr considerabil de foști rugbyști de performanță s-au unit și încearcă prin intermediul unui proces în instanță să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile acestui sport.
Președintele Asociației Jucătorilor de Rugby, Damian Hopley, trage un semnal de alarmă asupra consecințelor practicării rugby-ului printre membrii asociației, fără un program medical bine structurat pentru ajutorarea sportivilor, după cum a declarat sportivul pentru The Guardian.
Foștii jucători au prezentat toți semne de demență timpurie, înainte de vârsta de 45 de ani. De aceea, Hopley își dorește ca acest sport să întreprindă unele schimbări menite să protejeze jucătorii.
Câștigătorul Cupei Mondiale, Steve Thompson, împreună cu alți șapte jucători de rugby, plănuiesc să întreprindă acțiuni în instanță împotriva Rugbyului Mondial și al celui din Marea Britanie, în ceea ce numesc ei, „eșecul protejării sănătății sportivilor”. Acesta a declarat de curând:
„Nu am amintiri despre câștigarea Cupei Mondiale din 2003, sau că aș fi participat în Australia la competiție. Câteodată nu îmi pot aminti nici numele soției mele!”, spune Steve Thompson, retras din activitatea sportivă în 2011.
Jucătorul profesionist de fotbal american Dave Duerson s-a sinucis în februarie 2011, punând punct unei cariere de 11 ani în Liga Națională de Fotbal American (NFL) și lăsând în urma 4 copii. Învins de pierderile de memorie, durerile de cap, problemele de vedere și depresie dar și de dezintegrarea vieții personale, acesta a decis să se sinucidă.
Simptomele acuzate de Duerson erau asemănătoare cu cele ale pacienților diagnosticați cu Alzheimer sau cu Parkinson. Însă boala nu este una și aceeași. Examinările făcute de echipa medicală a „Centrului pentru studiul encefalopatiei cronice traumatice (C.S.T.E.)”, instituția pe care Duerson a numit-o „Banca de Creiere a NFL”, au confirmat diagnosticul pus din ce în ce mai des jucătorilor de fotbal american. Sportivul este una dintre victimele recente ale encefalopatiei cronice traumatice (C.T.E.), o boala ce îi afectează pe atleți, cu precădere pe cei ce practică sporturi de contact.
”50% din foștii jucători suferă de demență, iar Steve Thompson, în vârstă de 42 de ani, declară că nu își poate aminti victoria de la Cupa Mondială din 2003”, a declarat pentru Daily Mail, Richard Boardman, avocatul ales să susțină cauza jucătorilor de rugby. Boardman a declarat că sumele impresionante de bani realizate prin intermediul acestui sport ar trebui redirecționate în centre medicale și programe complexe de ajutor pentru sportivi, din timpul practicării sportului, și după retragere.
Demența este una dintre cele mai terifiante afecțiuni ale societății noastre. Este o suferință care nu afectează doar persoana bolnavă, ci și pe cei din jur. Termenul de demență este dat, în general, pentru tulburările care afectează creierul și descrie simptomele asociate încetinirii funcției cognitive. În lume există aproximativ 50 de milioane de bolnavi de demență. Practic, la fiecare 4 secunde este diagnosticat un nou caz.
Larisa Iordache s-a vaccinat împotriva COVID-19. Gimnasta a dezvăluit ce reacții a avut ulterior. …
Simona Halep a fost răzbunată! După ce a pierdut sferturile de finală în fața Serenei…
UEFA a dat verdictul final în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat…
Simona Halep a dovedit astăzi că este o mare campioană. Deși abia în turul secund…
Simona Halep reușește să obțină o victorie muncită și spectaculoasă în turul secund al turneului…
Sorana Cîrstea a obținut o victorie uriașă în turul doi de la Australian Open. Jucătoarea…